Maaliskuun Lukevat Leidit

Siuvsta kuvattu nainen katsoo kaukaisuuteen.

Maaliskuun kirja on Nellie Bly: Maailman ympäri 72 päivässä.

Kokoontumispaikka on Joensuun pääkirjasto ja siellä ryhmätyöhuone Opinpesä, jonne on käynti lukusalin kautta.

Jos haluat mukaan lukupiirin postituslistalle, ilmoita siitä Niirasen Seijalle seija.niiranen@pp1.inet.fi tai puh. 0500 679 454.

Huhtikuun kirja: Anneli Kanto: Rottien pyhimys

Tervetuloa mukaan!

********

Seija Niirasen yhteenveto maaliskuun kirjasta ja lukupiirin aikana syntyneestä keskustelusta:

”Viime viikon tiistain tapaamisessa keskustelun aiheena oli Nellie Blyn kirja Maailman ympäri 72 päivässä. Kirja herätti monenlaisia ajatuksia. Ensiksi tuli esille kirjan laimeus. Se ei imaissut kaikkia mukaansa vaan enemmänkin lukeminen oli pitkäveteistä. Yhdeltä lukijalta kirja oli jäänyt kesken. Kirjan alussa ollutta 9 sivuista esipuhetta pidettiin hyvänä lisänä. Siinä kerrottiin lyhyesti Nellie Blyn (oikealta nimeltään Elizabeth Jane Cochran, 1864 -1922) elämästä ja kuvattiin matkan aikaista maailmaa.

Nellie Bly oli ennakkoluuloton ja käytännöllinen ihminen. Sitä mietimme, miten hän todella pärjäsi yhden laukun ja yhden leningin taktiikalla koko matkansa! Miten hän sinä aikana huolehti vaatteiden pesusta, se ei tullut ilmi kirjassa.

Hämmästytti myös miksi matka herätti omana aikanaan niin paljon huomiota. Se saa selityksen sitä kautta, että siihen aikaan sanomalehdillä oli suuri valta. Lukutaito oli kasvanut ja lehtiä luettiin. Nellie kirjoitti lehteen matkastaan ja raportointia seurasi miljoonayleisö. Sitä voisi verrata nykyisiin mediailmiöihin. Ja kyllähän Armi Kuuselan Miss Universum -voitto 1952 villitsi suomalaiset ja kohotti kansallista itsetuntoa.

Innostus matkan edistymisen seuraamiseen oli myös siinä suoriutuuko Nellie ajoissa perille eli alittaako hän Jules Vernen maailmankuulun kirjan 80 päivää. Ja matkan aikana Nellielle tuli yllätyksenä tieto, että hänellä oli kilpailija, joka kiersi maapallon vastakkaiseen suuntaan eli yleisö seurasi kummasta tulee voittaja. Amerikkalaisten arvomaailmassa voitto on tärkeintä eli Nellien selviytyminen voittajana ja nopeus 72 päivää oli merkittävää.

Nellie matkusti niin kuin yläluokan ihmiset. Yksi lukija toi esille mietteensä, minkä verran kerrontaa oli väritetty? Matkan epämieluisista asioista Nellie toi esille merisairauden ja vaarallista olivat myrskyt. Hän oli rohkea, eikä murehtinut asioita turhaan. Hän oli vahvasti sitä mieltä, että jos asioihin ei voi vaikuttaa, niiden on parempi antaa mennä niin kuin ne menevät. ”Jos laiva uppoaa, sitä on aikaa murehtia sitten kun se tapahtuu. Mikään määrä murehtimista ei muuta asiaa miksikään, ja ellei laiva uppoakaan olen vain tuhlannut aikaa” s. 155.

Nellie oli nuori ja innokas. Hän meni katsomaan millaisia paikat ja kaupungit olivat. Hän jaksoi tutustua ja kierrellä pysähdyspaikoissa. Ja hän kuvaili yleisnäkymien lisäksi erikoiskohteita mm. geishataloa, spitaalisten kortteleita, mestauspaikkaa, pyhää lehmää ja eri uskontojen temppeleitä. Näkemänsä ihmiset hän kuvasi rehellisesti.

Naiseus, nuoruus ja ulkonäkö olivat varmasti eduksi Nellielle hänen matkansa aikana. Myös lehden tuki toi turvaa ja julkisuus auttoi asioiden hoitamista. Laivamatkojen huolettomuus heijastuu välillä leppoisasti. Nellie oli myös suorasukainen arvostelija ja toi esille matkansa aikana kokemansa epäkohdat laivoilla ja teki vertailuja eri maiden junien kesken. Loppumatkalla hän kuvaa arvostavasti asemille kokoontuneita väkijoukkoja ja ihmisiä, jotka ovat vastaanottamassa ja juhlimassa häntä. Tosin keskustelussa tuli esille toteamus, ettei Nellie itse tehnyt matkaa vaan hänet kuljetettiin ympäri mailman.

Maailman ympäri 72 päivässä on aikansa kuva ja nuoren uraansa luovan amerikkalaisen naistoimittajan kertomus matkastaan. Puutteistaan huolimatta siinä on kiinnostavaa kuvausta 1800-luvun lopun maailmasta. Lukija voi tehdä omia huomioita Nellien huomiosta ja ihmetellä asioita, joista hän raportoi. Tylsäksi kirjaksi siitä riitti kyllä mukavasti keskusteltavaa lukupiirin tapaamisessa.

Kirja sai arvioksi alimmillaan 2 ja ylimmillään 4,5. Keskiarvo 3,1 (asteikolla 1-5).”