Runojen ilta – Espoo – 23.11.2022

Runoilla luodaan tunnelmaa, runot innostavat, lohduttavat ja rauhoittavat. Marraskuun hämyisenä iltana kutsumme sinut ja ystäväsi Anna-Maija Raittilan väkevien ja herkkien runojen äärelle. Niitä tulkitsee meille lausuntataiteilija Aino-Kaarina Mäkisalo, joka kertoo runojen esittämisen ohessa Anna-Maija Raittilan elämästä ja runojen taustoista.

”Avarra minussa hämmennykselle tilaa!
Aseta minut levolle tähän epävarmuuteen,
joksi yhä uudestaan sohaiset varmuuteni.”

(katkelma Anna-Maija Raittilan runosta)

 

Anna-Maija Raittila (1928-2012) tuli tunnetuksi evankelisluterilaisen kirkon piirissä kirjailijana ja virsien tekijänä. Nuorempana hän opiskeli teologiaa ja toimi uskonnon ja psykologian opettajana.  

Raittila ja hänen puolisonsa kiinnostuivat ranskalaisesta kehitysyhteistyötä, rauhaa ja oikeudenmukaisuutta korostaneesta Taize-liikkeestä. Yhteisöllisyyden innoittamina he järjestivät kodissaan Tapiolan Kimmeltiellä Taize-henkisiä kokoontumisia pääkaupunkiseudun nuorille. 

Espoon Tapiolalla oli erityinen merkitys Raittilalle; hän opetti uskontoa Tapiolan lukiossa ja koki puutarhamaisen seudun luontorunojensa inspiraation lähteeksi. Raittila asui Tapiolassa pitkään, 1960-luvulta alkaen 1990-luvulle asti.

Suomentajana, vapaana kirjailijana ja runoilijana hän toimi kuuden vuosikymmenen ajan. Kaikkiaan hänen teoksiaan on julkaistu lähes 30, joista ensimmäinen oli jo vuonna 1947 julkaistu Ruiskukkaehtoo-runokirja.  

Aino-Kaarina Mäkisalo on pappi, lausuntataiteilija ja kirjailija. Hän on myös retriitinohjaaja sekä bibliodraamakouluttaja ja -ohjaaja. 

Runojen ilta on varainkeruutilaisuus Naisten Pankille, joka tukee hauraissa oloissa elävien naisten yrittäjyyskoulutukseen. Tilaisuudessa on Naisten Pankin tuotemyyntiä; maksut mieluiten yleisimmillä maksukorteilla. Kevyt kokoustarjoilu. 

Osallistumismaksu on 15 EUR. 
Ilmoittaudu ennakkoon sähköpostilla espoo@naistenpankki.fi ja maksa 15 EUR seuraavasti:
Tili: FI89 1544 3000 1333 35 
Saaja: Espoon ryhmä kehitysmaiden naisten hyväksi ry
Viite: 20271
Pääsymaksun voit maksaa myös maksukortilla saapuessasi tilaisuuteen.

Lämpimästi tervetuloa runojen pariin! 

Naisten Pankki Espoo 

espoo@naistenpankki.fi