Tutustumme Kansallisarkistoon ja perehdymme koneoppimiseen

Kansallisarkiston tutkijasali
Upea rakennus Rauhankadulla Kruununhaassa sisältää paljon arvokasta aineistoa ja asiantuntemusta. Pääsemme nyt tutustumaan taloon ja sen toimintaan. Lisäksi saamme tietoa koneoppimisesta.

Saamme käyttöömme isomman salin, joten mukaan mahtuu. (Tilanne päivitetty 9.4.)

Pääsemme kiinnostavalle vierailulle ja luennolle Kansallisarkistoon keskiviikkona 24.4. kello 17.

Kansallisarkiston pääjohtaja Päivi Happonen on lupautunut esittelemään meille arkiston toimintaa. Lisäksi hän pitää meille esityksen aiheesta koneoppiminen ja monitieteisen digitaalisen tutkimuksen mahdollistaminen. Lopuksi pääsemme tutustumiskierrokselle Rauhankadun kiinteistön arkkitehtonisesti kiinnostavimpiin osiin.

Vierailulle ja luennolle osallistuminen maksaa 18 euroa, mikä summa lahjoitetaan Naisten Pankin hankkeisiin.

Ilmoittaudu osoitteeseen helsinki@naistenpankki.fi, viestin aiheeksi Kansallisarkisto. Maksathan 18 euroa heti vahvistusviestin saatuasi Naisten Pankki Helsingin tilille FI80 1745 3000 1728 27, viite 1737. Jos joudut perumaan osallistumisesi, ilmoitathan siitä heti, niin mahdollisesti jonossa oleva saa paikan.

Huom. osallistuja!

Kansallisarkisto sijaitsee osoitteessa Rauhankatu 17. Sisäänkäynti vanhojen pääovien vasemmalta puolelta kiviportaita pitkin uudemmalle sisäänkäynnille.

Tule suoraan sisään aulaan klo 16.45, jotta ehdimme kirjata osanottajat ja jättää päällysvaatteet.
Ohjelmassa

N. klo 17 Kansallisarkiston pääjohtaja Päivi Happonen kertoo Kansallisarkiston toiminnasta.

N. klo 17.15 Naisten Pankki Helsingin edustaja Pirjo Pöyhiän puheenvuoro

N. klo 17.30 Yksikönpäällikkö, FM Ilkka Jokipii: Tekoäly avaa arkistot (30-40 min)

Kierrokset Kansallisarkiston tiloissa alkavat samanaikaisesti kolmessa ryhmässä eri paikoista ja kestävät n. 40 min.

Tutustuminen päättyy klo 19 mennessä.

Lämpimästi tervetuloa
Naisten Pankki Helsinki

Kuva:

Valmistuessaan vuonna 1890 Valtionarkisto oli aikansa modernein arkistorakennus Euroopassa. Talon suunnitteli 28-vuotias arkkitehti Gustaf Nyström.

Vanhaa tutkijasalia hallitsevat kolme seinää peittävä kirjahylly nahkaselkäisine arkistoniteineen sekä kaksikerroksinen valurautainen parvi, joka kiertää salia ja helpottaa kirjahyllyille pääsyä. Kattoa on verrattu italialaisen renessanssin komeisiin kasettikattoihin, kuten Villa Farnesinan Sala Granden kattoon Roomassa ja Uffizi-gallerian käytävien holveihin Firenzessä. Valurautaparven esikuvat puolestaan ovat Lontoossa British Museumin ja Pariisissa Ranskan kansalliskirjaston lukusaleissa.