Emeritapiispa Irja Askola: ”Haluan kaikin tavoin tukea Naisten Pankkia”

Nainen oranssissa paidassa katso vinosti kameraan.

Lahjoitan

euroa


Lasikattoja rikkonut Irja Askola oppi työurallaan, miten tärkeää on, että naisten osaaminen tulee käyttöön. “Naisilla on viisautta, jota ei aina osata kuulla ja kysyä”, hän sanoo.

Vuonna 2017 eläkkeelle jäänyt piispa Irja Askola tunnustautuu Naisten Pankin vankkumattomaksi tukijaksi. Askolaan on tehnyt vaikutuksen Naisten Pankin tapa tukea naisia ammattiin ja yrittäjyyteen, jotta heillä itsellään on avaimet oman elämänsä hallintaan.

Hän viittaa Minna Canthin ajatukseen siitä, kuinka naisella pitää olla ammatti ja itsenäinen oma tahto.

– Jos nainen saa omaa rahaa, koulutusta ja mahdollisuuden tehdä työtä, hän rohkaistuu uskomaan, että naisen asema voi olla toisenlainen, Askola sanoo.

Juuri muutos naisten asemassa on Askolan toiveena, sillä hän tietää, että maailma tarvitsee kipeästi naisten osaamista. Etenkin kehittyvissä maissa köyhyys ja eriarvoisuus estää naisilta kouluttautumisen ja oman toimeentulon luomisen.

Kokemus osoitti, että naisia kannattaa kuunnella

Suomen ensimmäinen naispuolinen piispa tuli tunnetuksi tasa-arvon puolestapuhujana, joka rohkeasti edisti heikoimpien oikeuksia. Askola uskalsi tuoda näkemyksiänsä esiin, vaikka on kertonut jääneensä sen vuoksi välillä yksin vihapuheen keskelle.

Hän koki urallaan, että naisten osaaminen ja arjen asiantuntemus usein sivuutettiin päätöksenteossa ja halusi tuoda sitä esiin. Askola kuvaa koskettavasti, kuinka naisilla on viisautta, jota ei aina osata kuulla ja kysyä.

– En koskaan unohda sitä, kun perheväkivaltaa kohdannut nainen sanoi, ettei sillä ole mitään väliä hakataanko minua perjantaina tai onko pahoinpitelijä luterilainen, ortodoksi tai metodisti. Meidän haavamme ja mustelmamme ovat yhtä syviä.

Naiset totesivat Askolalle, että he tarvitsevat yhden yhteisen turvallisen paikan, kun suunnitteilla oli eri uskontoryhmille omat turvakodit. Esimerkki on riipaiseva, mutta Askola toteaa, että samalla tavoin usein juuri naiset tiesivät, minne vesipumppu tai kaivo kannatti sijoittaa. Kunhan heiltä muistettiin kysyä.

– Naisten Pankki on minusta osannut rikkoa väärää vallan keskittymistä ja tuonut asiantuntemusta arjen tasolta käyttöön, Askola sanoo.

Työ tuo naisille valtaa vaikuttaa

Naisten Pankin toiminnan ytimessä ovat naisten omat säästö- ja lainaryhmät sekä verkostot, joiden kautta naiset ponnistavat yrittäjiksi, edistävät heille tärkeitä asioita ja tukevat toinen toisiaan. Työn ja oman rahan kautta naisten aseman vahvistuu perheessä ja yhteisöissä.

– Minusta Naisten Pankki on oman äänen löytämisen pankki naisille. Sen vuoksi haluan kaikin tavoin, mitä vähäisiltä voimiltani pystyn, tukea Naisten Pankkia, Askola summaa.

Kirkkohallitus myönsi historiansa ensimmäisen kirkon tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuspalkintonsa vuoden 2022 lopulla emeritapiispa Irja Askolalle, joka lahjoitti 5 000 euron suuruisen rahapalkinnon Naisten Pankille.

– Minulle oli itsestään selvää, että palkinto menee Naisten Pankille. Se on luotettava avustuskohde, eikä mukana ole ylimääräisiä hallintohimmeleitä, Askola sanoo.

Askolan luovuttamalla palkintosummalla Naisten Pankki tukee naisia ammattiin ja yrittäjyyteen kehittyvissä maissa.

– Meille on suuri kunnia, että emeritapiispa Irja Askola osoittaa tukensa Naisten Pankille. Arvostamme Irjan urauurtavaa työtä tasa-arvon puolesta ja teemme kaikkemme, jotta yhä useampi nainen voi tehdä työtä ja päättää itse elämästään, kommentoi Naisten Pankin ohjausryhmän tuolloinen puheenjohtaja Anni Vepsäläinen.

Irja Askola on palkittu useasti tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustyöstään. Ja tätä työtään hän jatkaa edelleen, myös Naisten Pankin tukijana.

Kirjoittanut: Eija Wallenius
Kuva: Kirkon kuvapankki / Aarne Ormio
Päivitetty: 19.2.2024

***

Tarvitsemme sinua

Naisten Pankki toimii täysin lahjoitusvaroin. Lahjoita ammatti, jotta nainen voi vaikuttaa elämänsä suuntaan. Kiitos. 

Lahjoitan

euroa