Länsi-Vantaalla porisee seitsemän sortin soppaa

Vantaankosken seurakunnassa on jo monen vuoden ajan toiminut aktiivinen ryhmä naisia, seurakunnan vapaaehtoisia, jotka ovat innoissaan Naisten Pankista. Erityisesti heitä inspiroi kehitysmaiden naisten tukeminen oman ammatin ja toimeentulon hankkimisessa.

Seurakuntasali kuhisee keitonnälkäisiä. Tarjoilemassa häärii Naisten Pankin essuihin sonnustautuneita vapaaehtoisia. Kaikki alkoi siitä, kun Vantaankosken seurakunnan Kivistö-Seutulan aluetoimikunta hankki ensimmäisen Naisten Pankin osakkeen, ja haastoi mukaan muut. Haasteeseen tarttui erityisesti Martinlaakson aluetoimikunta. Aluetoimikunnat ovat nyt jo vaihtuneet toisenlaiseen organisointimalliin, mutta Naisten Pankin ryhmä Vantaalla on jatkanut toimintaansa, ja kerännyt 750 euron osakkeita yhteensä ainakin 12 kpl. Nyt on saatu kasaan jo huimat 9000 € sisarille kehitysmaissa.

nettiin2

Rovasti Ulla Pohjolan-Pirhosen luoma konsepti on ollut äärimmäisen simppeli: ”Seitsemän sortin soppaa Martinkeskuksen seurakuntatalolla Martinlaaksossa”.  Naiset keittävät kukin kattilallisen parasta soppaansa, joku leipoo leipää, pullaa, kakkua. Joku tuo voita, juustoa, kurkkua. Yksinkertainen soppalounas & kahvi jumalanpalveluksen jälkeen maksaa 15 €. Kaikki tuotto käytetään Naisten Pankin osakkeiden ostoon.

Ruoka on yksinkertaista ja ympäristönkin kannalta hyvää, pääosin kasvisruokaa. On keitetty lukuisia erilaisia kasviskeittoja ja lisäksi kalakeittoa, lammaskaalia ja lihasoppaa. Kaikenikäiset naiset voivat vaivattomasti osallistua talkoisiin. Yhteinen ateriointi jumalanpalveluksen jälkeen on myös seurakunnalle yhteisöllinen, lämmin tapahtuma. Naiset ovat myös kutoneet sukkia ja lapasia, joita on myyty soppalounaiden yhteydessä ja väliaikoinakin. Yksi naisista antaa oman panoksensa valokuvaamalla tapahtumiamme opiskeltuaan ensin työnsä ohessa haasteellisen valokuvauskurssin.

Maire kattaa-tile

Myös kirkkokahvituksia on järjestetty Myyrmäen kirkolla Naisten Pankin hyväksi. Esimerkiksi Ulla Pohjolan-Pirhosen eläkejuhlan kahvituksella 29.8.2015 kerättiin rahaa n. 3000 euroa.

Seuraavat kirkkokahvit Naisten Pankin hyväksi tarjoillaan neljäntenä adventtina 20.12.2015 Myyrmäen kirkossa, Uomatie 1, 01600 Vantaa.

Seuraava soppalounas on Martinristin seurakuntakeskuksessa sunnuntaina 10.4.2016. Martinlaaksonpolku 2, (Laajaniityntie 2), 01620 Vantaa. Tervetuloa kaikille vantaalaisille!

kahvijono-2

kahvip+Âyt+ñ-2

VIINI+ä PATAAN

Teksti: Hannele Kauranne, kuvat: Marita Sammalmetsä

 

Jos kiinnostuit toiminnasta, ja haluat joukkoon mukaan, voit ottaa yhteyden Hannele Kauranteeseen:

hannele.kauranne(at)gmail.com tai 0400 618 439

 

Kuvaajasta

marita sammalmetsaOlen Marita Sammalmetsä ja osallistun Naisten Pankin toimintaan kuvaamalla Soppalounaita ja kirkkokahveja, jotka ovat Länsi-Vantaan naisten osallistumisen toimintamuoto.

Opetan työkseni aikuisia, maahanmuuttajataustaisia  ihmisiä ammatillisessa koulutuksessa. Myös Suomeen muuttaneille ulkomaalaisille (opiskelijani käyttävät tätä termiä itsestään) ammatin hankkiminen tai sen täydentäminen muuntokoulutuksessa on erittäin tärkeää, jotta he voivat päästä suomalaisen yhteiskunnan täysivaltaisiksi jäseniksi. He arvostavat koulutusta todella paljon. He tietävät, mikä etuoikeus on päästä koulutukseen satojen hakijoiden joukosta. Opiskelijani ovat todella motivoituneita, he tekevät tehtäviä, lukevat tenttiin usein vasta sen jälkeen, kun lapset on saatu nukkumaan, täydentävät, korjaavat mukisematta tehtävien puutteita, opiskelevat ammattisanastoa, joka on heille uutta. Kukaan ei kysy koskaan, ei todellakaan koskaan, että ”Onko pakko” tai ”eikö tämä jo riittäisi.” Olen todella innostunut työskentelemään heidän kanssaan ja saan heiltä energiaa opettaa ja toimia heidän kanssaan yhteistyössä. He pärjäävät opinnoissaan hienosti, he tietävät, että mahdollisuus opiskella ammatti on monissa maailman maissa todella onnen potku, niin kuin heille myös Suomessa.

Yhteystiedot: Marita Sammalmetsä, Vantaa. Sähköposti:  msammal(at)gmail.com