Naisten Pankki esittäytyi Merikarvialla

IMG_5406 muok

Tapahtuma tuotti 1575 euroa kehitysmaiden naisten hyväksi.

Yhdeksän naisen työryhmä on ahkeroinut pitkin syksyä suunnitellen Naisten Pankki –tapahtumaa Mieslaulajaintalolle. Vihdoin Kynttilänpäivänä kahvipöytä notkui sorteista. Tilaisuudessa oli mukana Naisten Pankin koordinaattori Jaana Hirsikangas.

Kirkon Ulkomaan kanssa yhteistyössä toimiva Naisten Pankki toimii Suomessa 35 paikkakunnalla, mukana menossa on 3000 vapaaehtoista ja erilaisia hyväntekeväisyystapahtumia järjestetään vuosittain viitisensataa. Hirsikangas kiertää ympäri Suomea ja kertoo, että suurin osa tilaisuuksista on muutaman tunnin mittaisia koulutuksia, mutta mukaan mahtuu myös laajempia yleisötilaisuuksia. Merikarviaa ennen kokoonnuttiin Helsingissä.

– Koulutan vapaaehtoisten verkostoa ja tarkoituksena on tietoisuuden lisääminen. Aikaisempi hattukutsu -toimintanne on ollut mahtavaa, hän totesi.

Lähin Naisten Pankki toimii Porissa. Koordinaattori haastaa mukana toimintaan kaikkia, jotka ovat kiinnostuneita köyhyyden vähentämisestä.

Naisten Pankin avustuskohteet sijaitsevat Afrikassa, Aasiassa ja Latinalaisessa Amerikassa. Naisten Pankin tiimoilla järjestetään erilaisia tempauksia, kuten syyskuussa teemalla “Kävele naiselle Ammatti”. Merikarvialla kertyi Mieslaulajaintalolle ihmisiä satakunta, mikä on hyvä määrä, sillä tavoitteena on saada satakunta Ammattia kehitysmaiden naisille.

IMG_5392

Tuula Ruoppa-Salo Marttojen järjestämän herkkupöydän äärellä.

 

Tilaisuuden esiintyjäkaartiin kuuluivat Lasten laulupaja Maria Lindgrenin johdolla sekä Runoratsut. Myös pohjansahalainen Riitta Viitala avasi sanaisen arkkunsa. Aiheet sivusivat naiseutta, Terhikki Lemmenrannan esittämää ja Jukka Vanhatalon säestämää Ouraoopperan Mamman touontekolaulua myöten. Lauluryhmä KVAKK:in “Pienenä tyttönä” sai viimeistään hymyä huuliin, sillä laulu oli varmasti tuttuakin tutumpi monelle paikalla olleelle. Seitsemisen minuuttia kestänyt afrikkalainen laulu voimaannutti Kirsi Mattilan ohjatessa väliaikajumpan sen tahdissa. Hän toimi myös meklarina orjahuutokaupassa, missä sai huutaa itselleen vaikka villasukan neulojan, ikkunanpesijän tai pihan haravoijan. Kirsti Laineen lahjoittama “orjatyö” kymmenen kakkoa kotiin lämpimäisinä toimitettuna tuotti varmasti enemmän kuin yhdelle naiselle ammatin.

Tämän tapahtuman myötä Tuula Ruoppa-Salon vuosina 2012-2014 Naisten Pankin hyväksi järjestämät hattukutsut saivat jatkumoa. Kynttilänpäivän ruokaperinteisiin kuuluu ohrapuuro, joten kenties vuoden päästä tavataan samoissa merkeissä puuroa syöden, Tuula Ruoppa-Salo totesi.

 

Julkaistu Merikarvia-lehdessä 4.2.2016

Teksti Seija Väre
Kuvat Jaana Hirsikangas