Tattis juhlistaa Naisten Pankkia Kuopiossa

Naisten Pankin Kuopion paikallisyhdistys juhlistaa viisivuotista toimintaansa yhteistyöllä maineikkaan kuopiolaisen arkkitehtuuri-, taide- ja muotoilustudio Partanen & Lamusuo Oy:n kanssa.

Naisten Pankin Kuopion paikallisyhdistys juhlistaa viisivuotista toimintaansa yhteistyöllä maineikkaan kuopiolaisen arkkitehtuuri-, taide- ja muotoilustudio Partanen & Lamusuo Oy:n kanssa.

Yrityksen omistajapariskunta, taiteilija Jaana Partanen ja arkkitehti Heikki Lamusuo ovat suunnitelleet Kuopion Naisten Pankille juhlatuotteen, ulkokäyttöön tarkoitetun Tattis-istuimen.

– Me suunnittelemme kalusteita, joita ei aiemmin ole ollut tarjolla eikä olemassa. Nyt halusimme luoda kalusteen, joka yksinkertaisuudessaan on kaunista designia ja tarpeellinen käyttöesine, Heikki Lamusuo toteaa.

Yksijalkaisen Tattiksen voi nähdä modernina versiona suomalaiseen kansanperinteeseen kiinteästi kuuluvasta lypsyjakkarasta. Jaana Partanen näkee Tattikselle monta käyttötapaa:

– Tattiksella on siis juuret, mutta sen muotokieli ja käyttötapa ovat tiukasti kiinni tässä ajassa. Herukoiden poimija voi käyttää sitä marjapensaiden juurella tai sen voi tuoda nuotiopaikalle – sinne missä väki kokoontuu yhteen, Partanen visioi.

Liimatusta männystä tehdyt Tattikset on käsitelty maanläheisillä väreillä. ja värivaihtoehtoja on kolme. Koska Tattiksen jalan ja hatun voi irrottaa toisistaan, värejä voi myös keskenään yhdistellä. Jalkoja on kahta eri korkeutta.

Tattis 4Paitsi kauneus ja käytettävyys, myös tuotteen sisältämä viesti on Partaselle ja Lamusuolle tärkeää.

 – Tattis tarkoittaa kiitosta. Tästä rakentuu silta Naisten Pankkiin. Tattis on universaali tuote, jolla voisi olla käyttöä Afrikan maissakin. Siellä äidit valmistavat ruuan ulkona – kuten mekin teemme kesäisin, Partanen linkittää tuotetta Naisten Pankin hankemaihin.

Partasen ja Lamusuon yhteistyö Naisten Pankin kanssa on hyväntekeväisyyttä – he eivät saa korvausta suunnittelutyöstään eivätkä rahallista palkkiota Tattiksen myyntituotosta.

– Olemme matkustaneet paljon ja nähneet myös kurjuutta. Päädyimme yhteistyöhön Naisten Pankin kautta, koska köyhyyttä voi tehokkaimmin poistaa koulutuksen avulla, pariskunta toteaa. Naisten Pankin hankkeet painottuvat koulutuksen järjestämiseen naisille kehitysmaissa. On upeaa, jos voimme tukea tätä tärkeää työtä.

Tattikset on valmistettu käsityönä. Tekijä on Ingmanin käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksesta tänä keväänä puualan artesaaniksi valmistuva Josi Voutilainen.

– On tärkeää, että Tattikset ovat paikallista osaamista myös valmistuksen osalta, Partanen ja Lamusuo toteavat.

– Tattisten valmistaminen oli vaativa mutta opettavainen ja palkitseva prosessi, Voutilainen sanoo.

Kuopion Naisten Pankin paikallisryhmän hallituksen puheenjohtaja Minna Naumanen iloitsee yhteistyöstä nimekkään yrityksen ja perinteikkään oppilaitoksen kanssa;

– Partanen & Lamusuo tunnetaan laadukkaista ja näkyvistä hankkeistaan. On upeaa juhlistaa toimintaamme heidän suunnittelemallaan tuotteella. Tattiksen myyntituotto ohjataan kehitysmaiden tytöille janaisille. Toivonkin, että Tattis löytää tiensä suomalaisiin pihoihin ja puutarhoihin, Naumanen toivoo.

Tattiksen myyntihinta on 50 euroa. Myynnistä tuleva tuotto menee kokonaisuudessaan Naisten Pankille.

Tuotteeseen liittyvät kyselyt ja tiedustelut: kuopio@naistenpankki.fi

Partanen & Lamusuo Oy:

 • Partanen & Lamusuo Oy suunnittelee mm. elokuvateattereita, päiväkoteja, hoitorakennuksia sekä kulttuuri- ja matkailukohteita. Yritys yhdistää rakennussuunnitteluun taide- ja muotoiluosaamisen. Suunnittelu kattaa myös sisustussuunnittelun, muotoilun sekä kiinteättaideteokset arkkitehtuurin yhteyteen.
 • Pitkäaikaisia asiakkaita ovat mm. Bio Rex Cinemas, Pohjois-Savon
  sairaanhoitopiiri, Suomen Ortodoksinen kirkkomuseo Kuopiossa ja Honkarakenne.
 • Yrityksen suurimpia yksittäisiä tilaustöitä on Kuopion yliopistollisen sairaalan uudisrakennuksen, Kaarisairaalan julkiset sisä- ja ulkotilat. Sairaalan ulkoseinää kiertää 1500 neliön lasinen taideteos Evoluutio, jossa on lääkäreiden ja tutkijoiden valokuvaamia, elävien ihmisten sisältä otettuja solutason kuvia. Muita viimeisimpiä suunnittelutöitä ovat Honkarakenteellesuunniteltu moderni piharakennus tilavine terasseineen, Suomen ortodoksisen kirkkomuseo Riisan perusnäyttelyn visuaalinen ilme sekä Kuopion ydinkeskustassa, torin laidalla, sijaitsevan kauppakiinteistön julkisivuun digiprintatuista laatoista koottu taideteos Barson mallit.
 • Yritys työllistää omistajien lisäksi kuusi työntekijää.
 • Taiteilija Jaana Partasen valokuva- ja videoteoksia on nähty 15 vuoden aikana lukuisissa yksityis- ja yhteisnäyttelyissä Etelä-Afrikkaa ja Latinalaista Amerikkaa myöten.

Ingmanin käsi- ja taideteollisuusoppilaitos:

 • Ingmanin käsi- ja taideteollisuusoppilaitos on toisen asteen ammatillinen oppilaitos Siilinjärven Toivalassa. Oppilaitosta ylläpitää Tohtori Matthias Ingmanin säätiö.
 • Henkilökuntaa on noin 35 ja opiskelijoita 240. Oppilaitoksen
  toiminta rahoitetaan julkisin varoin ja opetus on siten opiskelijoille maksutonta.
 • Oppilaitoksessa järjestetään kulttuurialan ammatillista peruskoulutusta. Oppilaitoksessa voi suorittaa käsi- ja taideteollisuusalan, audiovisuaalisen viestinnänja kuvallisen ilmaisun perustutkinnon. Osaamisalat ovat audiovisuaalinen viestintä, kuva- ja mediataide, valokuvaus, puuala sekä tekstiili- ja vaatetus.

ingman

 

Teksti: Katja Hedberg
Kuvat: Aake Roininen

 

 

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Nocturne – runoja, musiikkia ja kuvia

Nocturne tuo iloa syyssunnuntaihin. Elämänmakuisia runoja esittävät Tuula Kyyrönen ja Pekka Pennanen. Musiikista ja äänimaailmoista vastaavat muusikko ja musiikin opettaja Anna Voutilainen-Veijonen sekä opiskelijat Helga Joutsenoja, Jaana Leskinen, Anna Heiskanen...

Lue lisää

Padelilla naiselle ammatti

Padel Sawo järjestää yhdessä Naisten Pankin kanssa hyväntekeväisyys-Americanon BilleBeinolla. Mukaan mahtuu 20 harrastepelaajanaista. Lisätiedot tapahtumasta ja ilmoittautumiset Hanni Sikanen 040 0477 048.

Lue lisää

Tulppaanikimppuja solmimaan

Kukkapuoti pioni&poimulehti järjestää maanantaina 6.2. opastusta kukkakimppujen solmimisessa. Valittavissa on runsaasti erilaisia tulppaneja sekä muitakin leikkokukkia. Ryhmiä on kaksi: klo 16-18 ja 18-20. Ryhmään mahtuu 12 osallistujaa. Osallistumismaksu on 40...

Lue lisää

Isille – rakkaudella

Vahtivuoren kamariorkesteri solisteineen on valmistanut isänpäiväksi konserttiohjelman, joka seurailee ihmisen elämänkaarta ja luotaa isien ja lasten välisiä suhteita eri elämänvaiheissa. Miten tuon kaiken voi toteuttaa musiikin keinoin, se selviää paikan...

Lue lisää

LNA-vieraana Emmi Itäranta ja Teemestarin kirja

Tilaisuus alkaa klo 17 omakustanteisella kahvitarjoilulla. Tarjolla on uusi Toivo-Unelma -suklaa/puolukkakakku, 5,20€/kakkupala. Samanaikaisesti kirjamyyntiä ja signeerauksia. Naisten Pankin tuotemyynti- ja arpajaispöytä on avoinna. Klo 17.10 Naisten Pankin toiminnan esittely ja...

Lue lisää

Sirpa Kähkönen ja naisen työ

Mikä on naisen rooli ja asema työmarkkinoilla, siitä keskustelee kirjailija Sirpa Kähkönen toimittaja Katja Hedbergin kanssa Tuomasmessun etkoilla Alavan kirkon seurakuntasalissa syyskuun viimeisenä sunnuntaina. Seurakuntasaliin katetaan myös Naisten Pankin arpajais-...

Lue lisää

Sirpa Kähkönen Tuomasmessun vieraana

Naisten Pankki on mukana klo 18 alkavassa Tuomasmessussa Alavan kirkossa syyskuun viimeisenä sunnuntaina. Vieraana on kirjailija Sirpa Kähkönen, jonka puheen aiheena on ”Kantakaa toinen toistenne kuormia”. Kolehti kerätään Naisten Pankille....

Lue lisää

KNA Kallaveden maisemissa

Väinölänniemen hienot Kallavesi-maisemat ovat Kävele Naiselle Ammatti -tapahtuman näyttämönä. Kokoontuminen Cafe Wäinön luona. Poutasäällä kahvilan on luvattu olevan auki.

Lue lisää

Minnan kanssa kävelylle

Minna Canth –kävelyllä tutustutaan Kuopiossa toimineisiin vahvoihin naisiin. Kävely kestää kaksi tuntia ja matkalla käydään mm. kahden yhdessäkin vaikuttaneen naisen, Minna Canthin ja Elisabeth Stenius-Aarneenkallion muistomerkeillä ja puistoissa. Kävelyt järjestetään...

Lue lisää

Toivon torilla tavataan

Toivon tori -tapahtumassa Rouvasväen yhdistyksen upea Kristallisali täyttyy taiteesta. Mukana ovat Kirsi Soininen, Jukka M. Lempinen, Nina Louhimaa, Mikko Toivanen ja Terhi Mikkonen. Musiikkituokiot viihdyttävät vieraitamme. Myyntipöydästä löytyy lahjoja ja...

Lue lisää

Talkoilla myyntipöytään

Kokoonnumme talkoisiin valmistamaan lahjatuotteita Toivon tori -tapahtuman (9.-10.4.) myyntipöytään. Sopivaa tekemistä löytyy jokaiselle. Aloitamme molempina päivinä noin klo 10. Tarjolla on kevyt lounas.

Lue lisää

Padelilla naiselle ammatti

Padel Sawo järjestää yhteistyössä Naisten Pankki Kuopion kanssa hyväntekeväisyys-Americanon. Tapahtuma on suunnattu kaikille harrastepelaajanaisille. Padelin säännöt tulee olla tutut, ja pelaajan pitää pystyä pitämään palloa pelissä, koska kyseessä on Americano-tyylinen...

Lue lisää

Lue Naiselle Ammatti ja Minna Lindgren

Lue Naiselle Ammatti – tapahtumassa tapaamme kirjailija Minna Lindgrenin ja kuulemme, miten hänen suositut kirjansa ovat syntyneet. Illassa on aikaa myös kuulijoiden kysymyksille. Naisten Pankin pöydässä joululahjoiksi sopivia tuotteita ja...

Lue lisää

Kakkua ja kuohuvaa

Nyt on syytä suureen juhlaan. Kokoonnumme kohottamaan kuohuvan maljan Naisten Pankille ja maistelemme uutta syksyistä Toivo Unelma -leivosta. Pöydässä on myös pientä suolaista. Yllätysohjelman lomassa muistelemme, mitä kaikkea vuosiin sisältyykään....

Lue lisää

Yritys lahjoittaa, kävelijä kävelee

  Tempauksen alullepanija, Kiho Oy:n viestintäpäällikkö Paula Toivanen kertoo porukan mukaan saamisen olleen helppoa. – Meillä on muutenkin paljon aktiivista ja liikkuvaa porukkaa, ja Kävele Naiselle Ammatti -kampanjan avulla voitiin...

Lue lisää

Ateljee Keltaisen Talon valloittavat kortit voimauttavat naisia

 Ateljee Keltainen Talo tarkoittaa suunnittelijaduo Emmi Niikkoa ja Jonna Silvennoista, joilla kummallakin on työtilat omissa keltaisissa taloissaan. He perustivat oman suunnittelutoimiston vuonna 2013, mutta jo sitä ennen he ovat toimineet...

Lue lisää

Kaksin-riipus yhdistää maailman naiset

Maanantaina esiteltiin medialle riipus, jonka on suunnitellut muotoilija Annamaija Halonen. Useasti palkitulla Halosella on takanaan vuosikymmenien ura monipuolisena taiteilijana. Kymmenen vuotta sitten hän tutustui silmälasikehysten suunnittelijaan Aila Koski-Vähälään. Tämä ystävyys...

Lue lisää

Kuopio

Naisten Pankki kerää lahjoituksia kehitysmaiden naisten yrittäjyyden ja toimeentulon kehittämiseksi kestävän kehityksen periaattein. Unelmamme on, että yhä useampi kehitysmaiden nainen on saanut mahdollisuuden nousta köyhyydestä, yhä useampi perhe on saanut...

Lue lisää