Economic Empowerment for Girls and Women in Post-war Liberia 2008 – 2015

Hankkeen tavoitteena on, että tuetuista äitien kerhoista tulee merkittäviä muutoksentekijöitä yhteisöissään samalla kun ne edistävät tyttöjen koulutusta ja naisten oikeuksia sekä vaikuttamismahdollisuuksia yhteisöjen kehittämisessä tasavertaisina miesten kanssa.

Maa: Liberia
Alue: Yawarlee, Buchanan, Kendeja, Banjor, Bensonville, Gaemue ja Zardun
Kesto: 2008-2009 ja 2011-2015
Budjetti: 507 885 € (7 vuotta)
Hankkeen nimi: Economic Empowerment for Girls and Women in Post-war Liberia
Hyödynsaajien määrä: 488
Kumppanijärjestö: Forum for African Women Educationalists (FAWE)

Elaine Duowai Bensonville, Jaana2

Elaine Duowai on ollut Bensonvillen äitien kerhon toiminnassa mukana seitsemän vuotta. Hän on valmistunut leipurikurssilta.

Toiminnan selkärankana toimii seitsemän naisyhdistystä. Näissä äitien kerhoiksi kutsutuissa yhdistyksissä toimii yhteensä 175 jäsentä.
Jokaisella äitien kerholla on oma toimintakeskuksensa. Näissä jäsenille sekä muille yhteisön jäsenille

  • annetaan ammattikoulutusta ja
  • toteutetaan äitien kerhojen tulonhankintaa.

Keskukset saavat tuloja yhteisesti järjestetystä tulonhankinnasta: esimerkiksi käsityötuotteiden valmistuksesta ja myynnistä, tilojen vuokraamisesta sekä maataloustuotteiden viljelystä ja jalostuksesta.
Äitien kerhoissa naiset saavat ammatti- ja yrittäjyyskoulutusta seuraavista teemoista:

  • leipuri-kondiittori,
  • saippuan valmistus,
  • ompelija,
  • tilkkutöiden valmistus.

Äitien kerhojen ovat järjestäytyneet osuuskuntien lailla ja niiden yhteiset tulot ohjataan kerhon omalle pankkitilille. Tulot käytetään suurelta osain pienlainaohjelmaan, josta annetaan lainoja sekä jäsenille että yhteisön vähävaraisille naisille.

Naisyhdistysten toiminnan tuottoa käytetään myös vähävaraisten tyttöjen koulutukseen. Kukin yhdistys voi päättää yhteisön tarpeiden mukaan, miten tuki kanavoidaan. Varat voidaan ohjata koulumaksuihin, koulutarvikkeiden hankintaan tai kouluruokailun kehittämiseen. Vuosien saatossa kymmeniä tyttöjä on saanut tukea äitien kerhojen kautta.

Äitien kerhot – muutoksentekijöitä yhteisöissään

Äitien kerhot järjestävät paikallisia kampanjoita naisten tasa-arvon tukemiseksi ja nostavat esiin naisten kannalta tärkeitä kysymyksiä. Ne muun muassa järjestävät tietoiskuja varhaisten avioliittojen, teiniraskauksien ja naisiin kohdistuvan väkivallan ehkäisemiseksi. Hankkeessa tarjotaan myös lukutaito-opetusta aikuisille naisille sekä koulutetaan yhteisöjä naisten ja kansalaisoikeuksiin liittyvissä kysymyksissä.

hankkeen vuosiraportti englanniksi