Kiitos lahjoittajille!

Reetta Meriläinen ja Anni Vepsäläinen
Naisten Pankkia ei olisi ilman lahjoittajia. Jokainen lahjoitus on tärkeä, ja toiminnan jatkuvuuden takaamisen kannalta kuukausilahjoittajien, osakkaiden ja yritysyhteistyökumppaneiden panos on ensiarvoinen. Naisten Pankin lahjoittajaillassa, 23. toukokuuta he saivat ansaitun kiitoksen.

Lahjoittajailta keräsi Helsingin Sokos Hotel Presidenttiin satapäisen yleisön, joka pääsi nauttimaan tasokkaasta ohjelmasta. Tilaisuudessa nähtiin myös ohjausryhmän puheenjohtajan viestikapulan vaihto – kirjaimellisesti: Reetta Meriläinen, entisenä urheilutoimittajana ja yleisurheilun ystävänä, siirsi vastuun seuraajalleen, Anni Vepsäläiselle, oikeaoppisella tekniikalla. Viestikapula oli luonnollisesti kansainvälisen urheiluliiton hyväksymä malli, jota koristi Naisten Pankin logot.

Kansainvälisen urehiluliiton hyväksymä viestikapula siirtyi uudelle puheenjohtajalle.  

Naisten Pankin ”Meriläisen-Vepsäläisen linja”

Viestikapulan vaihdon yhteydessä Reetta kertasi viisivuotiskautensa huippuhetkiä. ”En lakkaa olemasta kiitollinen suomalaisten hyväsydämisyydestä. Vaikka kymppi silloin tällöin ei tunnu suurelta lahjoitukselta, on pienistä puroista kertynyt lähes 15 miljoonaa euroa 12 vuodessa!” hehkutti Reetta. Hän kiitteli aktiivisia paikallisryhmiä ja vapaaehtoisten innovaatiovoimaa uusien varainkeruumuotojen keksimiseksi.

Anni, joka on myös Naisten Pankin perustajajäsen, ottaa viestikapulan vastaan innostuneena: ”En olisi villeimmissä kuvitelmissakaan voinut uskoa, että vuonna 2007 keksimästämme ideasta kasvaa näin suuri kansanliike! Kun Reetta soitti ja pyysi minua seuraajakseen, oli helppo vastata myöntävästi.” Anni kiitteli Reetan loistavalla työllä luomaa perustaa Naisten Pankin toiminnalle ja sanoi vaalivansa sitä omalla kaudellaan. ”Meriläisen-Vepsäläisen linja” takaa siis hyväksi todetun toiminnan jatkuvuuden, mutta joitain uusiakin ajatuksia Annilla on: hän haluaa panostaa erityisesti Naisten Pankin yrityskumppanuuksiin sekä vapaaehtoisporukan laajentamiseen ja diversiteettiin. Lahjoittajaillassa diversiteetistä pitivät huolta muun muassa illan juontaja Ville Blåfield ja musiikillaan yleisön hurmannut Allan Raffaele.

Allan Raffaele hurmasi lahjoittajaillan yleisön soitollaan.

Tutkittua tietoa naisten voimaantumisesta

Tilaisuuden key note -puheenvuoron käytti Luonnonvarakeskuksen erityisasiantuntia, MMT Mila Sell, joka on tutkinut väitöskirjassaan ja useissa tutkimushankkeissa naisten asemaa afrikkalaisessa maataloudessa. Sukupuolten välinen kuilu on afrikkalaisessa maataloudessa syvä: naiset muun muassa omistavat vain noin 20 % viljelemästään maasta, mutta tuottavat silti noin 80 % paikallisesti kulutetusta ruoasta. Naiset myös viljelevät Afrikassa useimmin tuottaakseen ruokaa perheelleen, kun miehet viljelevät kaupallisiin tarkoituksiin. Dynamiikka maaseudulla muuttuu kuitenkin koko ajan, kun miehet lähtevät kaupunkeihin paremman toimeentulon perässä. Voidaankin puhua viljelyn ”feminisaatiosta”, minkä seurauksia on toistaiseksi tutkittu vain vähän.

Mila Sell on tutkinut väitöskirjassaan ja useissa tutkimushankkeissa naisten asemaa afrikkalaisessa maataloudessa.

Sellin mukaan suurin naisten toimintaedellytyksiä parantava tekijä on voimaantuminen eli naisen ymmärrys mahdollisuuksistaan ja oikeuksistaan sekä kyvykkyys tehdä niihin perustuvia valintoja omassa arjessaan. Sell on tutkinut naisten voimaantumista erityisesti päätöksentekokyvyn kautta. ”Kun ihmiselle annetaan mahdollisuus vaikuttaa, se käytetään. Tämä onkin varmasti linjassa Naisten Pankin toiminta-ajatuksen kanssa”, Sell päätteli puheenvuoronsa.

Kestävän kehityksen periaatteet hanketyön ytimessä

Lavalla nähtiin myös toinen Naisten Pankin perustajajäsen, Satu Mehtälä, joka puhui kestävästä kehityksestä hanketyössä. ”Kestävä kehitys ei ole vain periaate hankkeissa, vaan koko toimintamallimme ydin, kuten missiomme osoittaa”, kertoi Satu. Hän viittasi Mila Sellin aiempaan puheenvuoroon ja totesi, että naisten voimaantuminen osallistumalla päätöksentekoon on hankkeiden ytimessä. ”Tarpeet ja ideat sekä hankkeiden johto ja omistajuus lähtevät aina naisista ja paikallisista yhteisöistä itsestään”, Satu Mehtälä sanoi.

Naisten Pankin hankkeiden taloudellisen, sosiaalisen ja ekologisen kestävyyden takuuna on Kirkon Ulkomaanavun (KUA) koneisto. KUA huolehtii varojen kohdentumisesta hankkeille aina paikallisen kumppanin kautta, jolla on ymmärrys paikallisista oloista ja kulttuurista. KUA asettaa hankkeille myös tarkat laatukriteerit ja seuraa niiden toteutumista systemaattisesti. Lahjoittajailtaan toi terveisensä myös KUA:n toiminnanjohtaja Jouni Hemberg, joka totesi Naisten Pankin olevan hyvin keskeinen elementti KUAN toiminnassa. Hän kertoi myös KUA:n ilmastotyökalusta, joka takaa ilmastoasioiden huomioon ottamisen myös Naisten Pankin hankkeissa.

KUA:n toiminnanjohtaja Jouni Hemberg totesi Naisten Pankin olevan hyvin keskeinen elementti KUAN toiminnassa.

Lisätiedot lahjoittajaillasta: Liisa Kapanen (liisa.kapanen(a)naistenpankki.fi) & Paula Pauniaho (ppauniaho(a)gmail.com), johtoryhmän puheenjohtajat

Teksti: Miitta Eronen, Kuvat: Iida Markkanen

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Naistenpäivä – Kestävämpää elämäntapaa etsimässä

Tervetuloa viettämään Naistenpäivää Oulunkylän kirkolle lauantaina 28.10. klo 10 – 15. Naisten Pankki Helsinki on mukana Oulunkylän seurakunnan ja Marttojen järjestämässä tapahtumassa. Keskustelua, yhdessäoloa ja kohtaamisia hyvän ruuan ja kahvittelun...

Lue lisää

Naisten Pankin ohjaustiimiin puheenjohtajaksi Saara Lehmuskoski

Naisten Pankki on nimittänyt uudeksi ohjaustiimin puheenjohtajaksi Saara Lehmuskosken. Lehmuskoski aloittaa pestissään 1.1.2023. Varapuheenjohtajana jatkaa Sini Norta. Lehmuskoski vastaanottaa puheenjohtajan kapulan Anni Vepsäläiseltä, joka on luotsannut ohjaustiimiä vuodesta 2019. Vepsäläinen...

Lue lisää

Naisten Pankin Lahjoittajailta – Toivoa naisten työstä -livestriimi

Lahjoittajaillan teemana on Toivoa naisten työstä. Ohjelma Ohjausryhmän puheenjohtaja Anni Vepsäläinen kertoo tuoreimmat kuulumiset Naisten Pankista. Ekumeniikan professori Risto Saarinen pohtii toivon merkitystä. Kirkon Ulkomaanavun tervehdyksen tuo toiminnanjohtaja Jouni Hemberg.  Kehitysyhteistyön tulevaisuutta tarkastelee muutosjohtamisen asiantuntija Saara...

Lue lisää

10 vuotta Naisten Pankkia kehitysmaiden naisten tueksi

Vuosi 2017 on juhlavuosi. Suomen itsenäisyys täyttää 100 ja Naisten Pankki 10 vuotta. Koulutus, tasa-arvo, välittäminen ja työnteko linkittävät juhlat toisiinsa. Meillä on lukemattomia syitä juhlia kunnolla ja onnitella toisiamme....

Lue lisää