Neljä tarinaa Kambodžasta

Naisten Pankki tukee Kambodžassa Women: Hope and Growth -hanketta, joka tähtää naisten sosiaalisen ja taloudellisen aseman vahvistumiseen. Hankkeessa on perustettu kyläpankkeja ja maatalousosuuskuntia, jotka mahdollistavat naisten itsenäisen toimeentulon. Lue, miten hanke on muuttanut neljän naisen elämää.

Women: Hope and Growth -hanke

Rouva La Ev, nuudelimyyjä

Rouva La Ev, 42, on kyläpankin jäsen ja Khmer-nuudelin myyjä Phtas Rungin kunnassa, Kambodžassa. La Evillä on viisi elätettävää perheessään.

La Ev investoi kyläpankkiin ja sai lainan ryhtyäkseen pienyrittäjäksi. Lainan korko on 3%, ja tähän La Ev on hyvin tyytyväinen. Ennen kyläpankin jäsenyyttä, hän osti kalliilla nuudeliaineksia, myi nuudeleita ja piti lisäksi possuja. Nyt La Ev saa tarpeeksi tuloja pelkästään myymällä nuudeleita.

La Ev on myös osallistunut koulutuksiin, joissa on käsitelty esimerkiksi eläintenkasvatusta, sanitaatiota ja hygieniaa sekä perhe- ja lähisuhdeväkivaltakysymyksiä. La Ev kokee saaneensa paljon uutta tietoa erityisesti puhtaan veden ja sanitaation merkityksestä sekä tulonhankinnan keinoista. Rouva La Evin mukaan moni asia hänen elämässään on muuttunut projektin myötä.

– Mieheni asenne on muuttunut, kun olen kertonut hänelle sukupuolten tasa-arvosta. Nykyään hän osallistuu moniin kotitöihin, kuten ruuanlaittoon, ja auttaa minua valmistautumaan nuudelien myyntiin päivittäin.

–  Perheeni pystyy nyt maksamaan lainan pois ja olemme saaneet hieman rahaa myös säästöön. Tulemme nyt paremmin toimeen kuin ennen ja tarvittaessa saamme helposti lainaa kyläpankista. Aion myös osallistua kaikkiin kyläpankin komitean kokouksiin.

 –  Viimeiseksi haluan kiittää Life With Dignity -järjestöä sekä rahoittajia, jotka ovat tukeneet kyläpankkiamme. Olen todella iloinen tästä kaikesta ja vaikka taloudellinen tuki ei jatkuisikaan, on meillä jo tarpeeksi varoja pienyritysten pyörittämiseen.

Rouva Krim Mao, kauppias

 Rouva Krim Mao, 56, on naisten maatalousosuuskunnan (Women Agriculture Cooperative) johtaja ja maanviljelijä Daun Tepin kylässä, Kambodžassa. Maon perheeseen kuuluu neljä jäsentä, joista kaksi on hänen omia lapsiaan ja yksi hänen lapsenlapsensa.

Mao on ollut naisten maatalousosuuskunnan jäsen jo vuodesta 2011. Osuuskunnan jäsenenä Mao saa tuottoa osuudelleen, hän voi ottaa lainaa yritykselleen ja hänellä on mahdollisuus opiskella uusia aiheita osuuskunnan kautta. Mao on jo opiskellut kirjanpitoa, taloudenpitoa, markkinointia, johtajuutta, hygienia- ja sanitaatioasioita, maataloustekniikkaa koskien viljelytuotantoa, eläinten kasvatusta ja kompostointia, sekä kotiväkivallan vahingollisuudesta. Osuuskuntaan osallistumisen jälkeen Mao kokee saaneensa positiivista muutosta elämäänsä, etenkin tietotaitojen ja tulojensa suhteen.

Mao lainasi osuuskunnalta 200 000R 3 prosentin kuukausi korolla perustaakseen päivittäistavarakaupan. Kauppa menestyi, ja Mao tienasi 60 000R viikossa, maksaen lainansa korkoineen takaisin kuudessa kuukaudessa. Mao kertoo, että kauppa käy edelleen hyvin ja raha kiertää mukavasti; asiakkaat ostavat tavaroita ja Mao saa ostettua hyllyille lisää tavaraa tienaten samalla perheellensä.

Mao kokee vastuuta uudesta yrityksestään, sekä perheensä näkökulmasta että naisten maatalousosuuskunnan jäsenenä. Hän on kuitenkin onnellinen yrittäjänä ja saa tukea kaupan hoitamiseen kotoa perheenjäseniltään. Mao on kiitollinen Naisten Pankille sen antamasta tuesta osuuskunnalle yhteisössään ja toivoo, että kaikki jäsenet pystyisivät tulevaisuudessa kasvattamaan yrityksiään.

Rouva Him Moeun, riisin viljelijä

Rouva Him Moeun, 55, on naisten maatalousosuuskunnan jäsen Kraing Korkin kylässä, Kambodžassa. Moeun perheeseen kuulu viisi jäsentä, joista joista kolme on alaikäisiä lapsia.

Moeun liittyi osuuskuntaan vuonna 2011. Osuuskunnan kautta hän sai tuottoa investoinnilleen, pystyi ottamaan lainaa elintasonsa parantamiseksi. Lisäksi hän opiskeli useita aihealueita, kuten maataloustekniikkaa, kompostoinnin tekemistä, hygieniaa ja sanitaatiota sekä kotiväkivallan vahingoista. Osuuskuntaan liittymisen jälkeen Moeun kokee tietotaitojensa parantuneen sekö perheen tulojen kohentuneen.

Alunpitäen Moeun lainasi polttoainetta osuuskunnalta, jotta pystyi kyntämään kahden hehtaarin riisipeltonsa. Lainaa tarvittiin polttoaineisiin, riisin siemeniin sekä työvoimakuluihin. Pelto tuottaa kuitenkin neljä tonnia riisiä, joista kaksi tonnia hän pitää perheen kulutukseen ja myy toiset kaksi tonnia. Viime vuonna Moeun myi riisinsä 1 100R kilohintaan ja tienasi 2 200 000R.

Moeun kokeekin, että osuuskunta on ollut järkevä valinta hänelle ja hän on todella tyytyväinen jäsenyyteensä. Osuuskunnan kautta Moeun saa myös tukea maatalousasioissa. Moeun haluaakin ehdottaa, että osuuskunta alkaisi ostaa ja kerätä riisiä kaikilta sen jäseniltään, jolloin osuuskunta voisi myydä riisiä suuremmissa määrin ja saada parempaa neuvotteluvoimaa välikäsien kanssa riisimarkkinoilla.

Rouva Cheng Sarom, siankasvattaja

 Rouva Cheng Sarom, 57, asuu ja työskentelee maanviljelijänä Veal Leyn kylässä, Kambodžassa. Hänen perheeseensä kuuluu hänen itsensä lisäksi viisi muuta perheenjäsentä. Rouva Sarom on vuonna 2013 perustetun kyläpankin jäsen. Kyläpankki perustettiin osana Naisten Pankin tukemaa Women: Hope and Growth -hanketta paikallisen Life With Dignity -järjestön tuella. Tähän mennessä rouva Sarom on säästänyt yli 140 000 Kambodžan rieliä eli noin 30 euroa. Hän kertoo kyläpankin jäsenyyden hyödyttäneen hänen elämäänsä monella tapaa.

‒ Nyt minulla on mahdollisuus saada lainaa ja saan myös korkoa säästöistäni. Hätätilanteessa saan rahallista apua kyläpankilta.

Tähän mennessä rouva Sarom on ottanut lainaa kolmesti. Ensimmäisen lainan hän otti parantaakseen perheensä elintasoa, toisen lääkkeiden ostamiseen miehellensä ja kolmannen, suurimman lainan, hän otti aloittaakseen sikojen kasvatuksen. Suurin osa lainasta meni sikojen ostamiseen ja loput ruokaan ja rokotuksiin. Ensimmäisen kuuden kuukauden aikana kasvatustoimintaan kului paljon rahaa, mutta kun rouva Sarom muutamia kuukausia myöhemmin myi siat, perhe jäi voitolle 590 000 rieliä eli noin 130 euroa.

‒ Haluan kiittää Naisten Pankkia ja Life With Dignity -järjestöä kyläpankkimme tukemisesta. Olen onnellinen, että olen kyläpankin jäsen ja toivon, että voin laajentaa yritystoimintaani. Haluan oppia lisää sikojen kasvatuksesta ja ottaa käyttöön uusia välineitä, joiden avulla voin tehostaa yritykseni toimintaa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Sreypovin haaveena on tietotekniikan opettajan työ

23-vuotias Noeun Sreypov syntyi Svaychantunin kylässä Kambodžassa. Hänen vanhempansa menehtyivät, kun hän oli vasta viisivuotias. Siitä lähtien hänen 17 vuotta vanhempi veli on huolehtinut sisaruskatraan kuopuksesta. Sreypovilla ei ole vanhemmistaan...

Lue lisää

Hanketarinoita Kambodzasta 14.2.

Tule kuulemaan Naisten Pankin Kambodzan-hankkeista ja osallistumaan sitä edeltävään kuukausitapaamiseen verkon välityksellä maanantaina 14. helmikuuta kello 17 alkaen. Kambodza-esitys alkaa noin kello 18. Tilaisuutemme on kaikille avoin ja maksuton, eikä...

Lue lisää

Naisten Pankin koronakuulumisia Kambodžasta

Kun koronavirus saapui Kambodžaan maaliskuussa 2020, koulut suljettiin ja isot kokoontumiset kiellettiin. Kambodžalaisten huolet keskittyivät kahteen asiaan: heikoissa kantimissa olevaan terveydenhuoltoon ja kansainvälisistä taloussuhdanteista riippuvaiseen talouteen. Toistaiseksi koronaviruksen terveysvaikutukset ovat...

Lue lisää

Kun minulla on korkeakoulututkinto, voin tehdä omat päätökseni

Anna Stipendi tytölle >> Viime vuoden marraskuussa Naisten Pankin vapaaehtoiset pääsivät omakustanteisella hankematkalla tutustumaan tyttöjen taloon Kambodžassa.   Tyttöjen talo sijaitsee Kralanhin kylässä, 55 kilometriä maan maailmankuuluilta Angkor Watin temppeleiltä luoteeseen. Talo tarjoaa hauraimmassa asemassa oleville tytöille mahdollisuuden tavoitella unelmiensa koulutusta. Tytöt...

Lue lisää

Stipendin ansiosta pystyin jatkamaan koulua – Srey Nyn tarina

Anna Stipendi tytölle >> Opiskelua ja vapaaehtoistyötä Srey Ny kertoo tavallisesta päivästään. Hän herää noin kello 6 ja valmistautuu kouluun. Se alkaa kello 7. Koulu on noin puolen kilometrin päässä tyttöjen...

Lue lisää

Naistenpankkilaiset Kambodžassa: Naisvoimaa ja osuuskuntien tehoa

Kampong Spuen kylässä unohtuu tuntien rynkytys pikkubussissa. He odottavat meitä! Naisia on kylän vaatimattomalla osuuskuntatalolla valmiina esittelemään säästö- ja sijoitustoimintaa. Ennen kuin huomaammekaan, meitä jo kuljetetaan kohteelta toiselle. Ompelutoimintaa, kanankasvatusta,...

Lue lisää

Tyttöjen talo on täynnä toivoa – Stipendi antaa mahdollisuuden koulunkäyntiin

Kralanhin kylässä, 55 kilometriä Kambodžan maailmankuuluilta Angkor Watin temppeleiltä luoteeseen, sijaitsee talo, jonka asukkaiden elämä on muuttunut Naisten Pankin stipendien ansiosta. Talon 35 asukasta huolehtivat muutoksesta pääosin itse. Päivä alkaa...

Lue lisää

Hae mukaan vapaaehtoisten matkalle Kambodžaan

Hae mukaan matkalle >> Naisten Pankin vapaaehtoisten omakustanteisia matkoja hankemaihin on järjestetty vuodesta 2009. Tunnelmia vuoden 2018 matkasta Nepaliin voit lukea esimerkiksi täältä. Matkan aikana vapaaehtoiset pääsevät tutustumaan Kambodžassa tehtävään kehitysyhteistyöhön...

Lue lisää

”Stipendi muutti elämäni” – koulutus antoi vapauden uskoa omiin kykyihin

-Äitisi on vain maalaisnainen. Miten hänellä muka olisi varaa lähettää sinut kouluun? sanoi naapuri vuosia sitten Saoruo Koulle. Nuudelinmyyjän 21-vuotias tytär opiskelee toista vuotta hotelli- ja ravintola-alaa yliopistolla Siem Reapin...

Lue lisää

Suominen Oyj:n ja Naisten Pankin yhteistyö jatkuu

Suominen Oyj:n tämän vuoden kummihanke on kolmivuotinen Cooperation for Women’s Economic Development (CWED II) Kambodzassa, joka on jatkoa edelliselle, vuonna 2017 päättyneelle hankkeelle. Uuden hankkeen budjetti on 750 000 euroa, ja...

Lue lisää

Osuuskuntatyötä tukemassa

                                      Ritva Ohmeroluoma kertoo, miten suomalaiset osuuskunnat käynnistyivät 1900-luvun alussa. Esimerkiksi maidon...

Lue lisää

Chhon Chamren toteuttaa unelmaansa Naisten Pankin tuella Kambodžassa

Chhon Chamren on asunut koko elämänsä vanhempiensa ja kuuden sisaruksensa kanssa Phnom Tochin kylässä Siem Reapin maakunnassa. Chhon on sisaruksista kolmanneksi vanhin. Hän joutui lopettamaan koulunkäynnin yhdeksännellä luokalla, koska hänen...

Lue lisää

Naisten Pankin työ kehitysmaiden naisten tukemiseksi laajenee vuonna 2018

Uudet hankkeet alkavat Ugandassa, Kambodžassa ja Myanmarissa. Hankkeet ovat isoja, ja niissä on mukana yhteensä jopa 17 500 ihmistä. Naisten Pankin ohjausryhmä päätti uusista hankkeista kokouksessaan lokakuussa. Uusien hankkeiden lisäksi...

Lue lisää

Suominen Oyj kiinnostui Naisten Pankin aitoudesta ja läpinäkyvyydestä

Suominen Oyj valmistaa kuitukankaita, joita käytetään erilaisissa pyyhintä- ja hygieniatuotteissa, kuten kosteuspyyhkeissä, vaipoissa sekä muissa terveyden-ja haavainhoitoon liittyvissä tuotteissa. Herra Suominen perusti yrityksen jo vuonna 1898 Nakkilaan, jossa sijaitsee yhä...

Lue lisää

Osuuskuntien toiminta kohentunut tänä vuonna Kambodžassa

Suominen Oyj on osallistunut maaliskuusta lähtien Naisten Pankin tukemaan osuuskuntahankkeeseen Kambodžassa. Cooperation for Women’s Economic Development -hanke vahvistaa 17 maatalousosuuskuntaa, joiden kautta parannetaan naisten sosiaalista ja taloudellista asemaa. Kambodzassa, kuten...

Lue lisää

Koskettava Kambodza –ilta Oulussa

Naisten Pankin Oulun paikallisryhmä järjesti pääsiäisen jälkeen Koskettava Kambodža –illan yhteistyössä Heli Isohookanan ja Kalevan kanssa. Idea illan järjestämiseksi syntyi tammikuussa Naisten Pankin Kevätpäivillä, kun Naisten Pankin oululaiset vapaaehtoiset kuulivat Helin kokemuksista Skills Donation...

Lue lisää

Naisten Pankin työ Kambodžassa ja Myanmarissa

Naisten Pankki on kymmenen vuotta tehnyt työtä köyhyyden voittamiseksi kehitysmaissa. Naisten Pankki on toiminut 14 maassa, 3 mantereella. Yli 42 000 naista on saanut toimeentulon koulutuksen, kyläpankkien ja osuuskuntien avulla....

Lue lisää

Kanankasvatuksella parempi elintaso

Mun Sinheoun, 39, ja hänen miehensä Norm Roeun, 39, asuvat Leachin kunnassa sijaitsevassa Tanukin kylässä, Pursatin maakunnassa Länsi-Kambodžassa. Perheessä on kaksi poikaa ja kaksi tytärtä. Mun Sinheoun on ollut Leachin...

Lue lisää

Vihannesten viljelykoulutus paransi toimeentuloa

Hor Rem, 33, ja hänen miehensä Pov Roeurn, 38, asuvat talossaan Kra Baochrumin kylässä, Pursatin maakunnassa Länsi-Kambodžassa. Heillä on kaksi poikaa ja tytär. Hor Rem on maanviljelysosuuskunnan ja vihannesryhmän jäsen....

Lue lisää

2017 Naisten Pankilta 1,1 miljoonaa euroa kehitysmaiden naisille

Vuonna 2017 Naisten Pankki tukee naisten yrittäjyyttä ja toimeentuloa kuudessa kehitysmaassa lähes 1,1 miljoonalla eurolla. Tänä vuonna hankkeiden parissa on 16 408 ihmistä. Afrikassa pitkäjänteistä työtä jatketaan Liberiassa, Sierra Leonessa ja...

Lue lisää

Vuonna 2017 Naisten Pankki tuo 16 000 naista toimeentulon pariin

Naisten Pankin ohjausryhmä päätti maanantaisessa kokouksessaan uusista hankesitoumuksista. Vuoden 2017 alussa alkaa neljä uutta kolmevuotista hanketta: Kambodzassa, Nepalissa, Myanmarissa ja Ugandassa. Uusissa hankkeissa on mukana 11 500 naista. Näiden lisäksi Naisten Pankki jatkaa...

Lue lisää

Lisärahoitusta Kambodžan hankkeelle

Naisten Pankin ohjausryhmä on myöntänyt 170 000 euron (85 000 € + 85 000 €) lisärahoituksen kambodžalaiselle  Cooperation for Women’s Economic Development -hankkeelle. Mahdollisuus lisärahoitukseen aukesi, kun työ Kongon demokraattisessa tasavallassa yllättäen lakkautettiin Suomen hallituksen...

Lue lisää

Naisten osuuskunnat käynnistyvät Kambodžassa

Suomessa vieraili helmikuun alussa kambodžalainen Ty Ratana, joka toimii Naisten Pankin tukeman hankkeen paikallisena projektipäällikkönä, Life with Dignity-kumppanijärjestössä. Viime vuodet Ratana on suorittanut maisterinopintojaan, jotka koostuivat opinnoista Vietnamissa, Kambodžassa sekä Genevessä, ja...

Lue lisää

Osuuskunta tukee naisten yrittäjyyttä Kambodžhassa

Rouva Satt Sochenda, 45, asuu Bos Puoyn kylässä Kambodžhassa. Leachin kunnassa. Hän on toiminut Leachin naisten maatalousosuuskunnan (women agriculture cooperative) puheenjohtajana sen perustamisesta lähtien. Osuuskunta perustettiin vuonna 2012  ja se...

Lue lisää

Naisten Pankki työskentelee 7 maassa vuonna 2016

Vuonna 2016 Naisten Pankilla on hankkeita 7 maassa, kolmella eri mantereella. Hankkeissa on tänä vuonna mukana yli 6250 ihmistä, joista valtaosa on naisia. Afrikassa naisten yrittäjyyttä ja toimeentuloa tuetaan Liberiassa, Sierra...

Lue lisää

Siankasvatusta Kambodžassa Naisten Pankin tuella

Kvienin kylässä, Kambodžassa toimii Naisten Pankin rahoittama laina- ja säästöryhmä. Ryhmän puheenjohtaja Soun Theara oli muutama vuosi sitten köyhä nainen. Elämä muuttui, kun hän sai kaksi sikaa: toisen siskoltaan ja...

Lue lisää

Porsaankasvatuksella perheelle koti

Kambodžalainen Tou Leaknak, 45, on Siem Reapin provinssissa sijaitsevan Kdolsin kylän laina- ja säästöryhmän puheenjohtaja. Leaknakin muutamasta porsaasta alkunsa saanut liiketoiminta on kasvanut Naisten Pankin tukemaan ryhmään liittymisen jälkeen huimasti...

Lue lisää

Kanankasvatuksen kautta lapset kouluun

Elämä ei ole ollut helppoa. Vähävaraisella perheellä ei ollut varaa pitää lapsia koulussa, joten Pichin vanhimmat lapset ovat käyneet koulua vain pari ensimmäistä luokkaa. Kymmenen vuotta sitten Pich jäi myös...

Lue lisää

Elintarvikekaupasta voittoa

Kambodzhalaisen Rorn Kakadan elämä muuttui, kun hän pääsi kotikylässään Doun Pechissä mukaan Naisten Pankin tukemaan naisten ryhmään. Kakada on oppinut mm. oikeuksistaan naisena, terveydenhuollosta, maataloudesta sekä siitä, kuinka saada pienimuotoisesta...

Lue lisää

Naisten Pankin hanketyö vuonna 2015

Vuonna 2015 Naisten Pankilla on yhdeksän hanketta kolmella mantereella: Guatemalassa, Liberiassa (2 hanketta), Sierra Leonessa, Kongon demokraattisessa tasavallassa, Ugandassa, Nepalissa, Kambodžassa ja Myanmarissa. Näiden kahdeksassa maassa toteutettavien hankkeiden sitoumukset ovat...

Lue lisää

Kambodža

Naisten Pankki on tukenut Kambodžassa naisten toimeentuloa ja pienyrittäjyyttä jo vuodesta 2008...

Lue lisää

Sopheak nousi köyhyydestä Kambodžassa

Douch Sopheakin vanhempien kuoleman jälkeen huolenpito kahdesta pikkusiskosta ja kahdesta pikkuveljestä jäi nuoren naisen ja hänen aviomiehensä vastuulle.  Oli selvää, että ilman ulkoista rahallista tukea perheen elintaso tulisi romahtamaan. Elättääkseen...

Lue lisää

Maatalousosuuskunta tukee tyttöjen koulunkäyntiä Kambodžassa

Reaksmei Sameakkin kunnan maatalousosuuskunta on ylpeä koululaistytöille antamastaan tuesta. Tuen avulla kunnan köyhimmät oppilaat voivat käydä koulua säännöllisesti. Maatalousosuuskunta perustettiin vuonna 2012 Naisten Pankin ja Kirkon Ulkomaanavun tuella. Sen jälkeen,...

Lue lisää

Kyläpankki liejuisen tien varrella

Kyläpankkitoiminta on levinnyt syrjäisiinkin kyliin Kambodzhassa. Myös Amleangiin, jonka läpi vievä maantie Kompong Speun maakunnassa on sadekaudella pelkkää saviliejua ja syviä kuoppia. Mopot ja polkupyörät, jotka kuljettavat raskaita banaani- ja...

Lue lisää

Siankasvattaja Yin Sokhom

Jo kyläpankin toiminnan alkaessa hän otti lainan, jolla osti porsaan. Nyt sika on porsinut jo kahdeksan kertaa, jokaisesta porsaasta hän on saanut myydessään 50 dollaria. Nytkin neljä porsasta pyörii siistissä...

Lue lisää

Kambodzhalaisessa osuuskunnassa näkyy toivo ja ihmisarvoinen elämä

Prambei Mum -nimisessä kambodzhalaisessa kylässä, keskeisellä paikalla, on Naisten Pankin tukeman hankkeen osuuskunnan varasto ja tapaamispaikka. Saavumme muutaman vierailijan kesken pihaan, ja vastassa meitä on osuuskunnan neljä naista ja yksi...

Lue lisää

Bun Davy perusti kahvilan

29-vuotias Bun Davy asuu Oreuseyn kylässä Kambodžassa. Hänellä on kaksi pientä lasta. Davyn mies on rakennustöissä työmaalla, joka on hyvin kaukana perheen kodista. Bun Davy sai kyläpankista 50 dollarin lainan,...

Lue lisää

Salyn yritys menestyy

Khim Saly on 31-vuotias kambodzhalainen Bat Rumduol kylästä. Hän on ollut naimissa vuodesta 2000 alkaen rakennustyömiehen kanssa ja heillä on kolme lasta. Salyllä on ollut jo pitkään pieni kioski kylässään. Ennen...

Lue lisää

Terveisiä kambodzhalaisesta kylästä

Oudon Boy ”Mä en nuku täällä, lähden tästä kylästä, enkä ikinä tule takaisin…” Jep jep. Näin taisin sanoa ihan vielä hetki sitten. Istun tätä kirjoittaessani Oudon Boy –nimisessä pienessä kylässä...

Lue lisää

Voimaantuneita naisia Kambodzhassa

Battambang Takana ihana päivä. Aamu avautui juuri niin kauniina, kuin se täällä Kaakkois-Aasiassa vaan voi. Avaan hotellin ikkunat ja annan lämmön ja valon valloittaa minut. Yön kosteus näkyy hienoisena sumuna...

Lue lisää

Yrittäjiä Kambodzhassa

Pursat Istun kirjoittamassa tätä pitkän päivän päätteeksi Pursatissa, Kambodzhan maaseudulla olevassa pikkukaupungissa sen parhaassa hotellissa hyttysten huolella puremien, ehkä mortadellaa muistuttavien nilkkojeni kanssa. Takana on tunteita herättävä päivä. Pomppasimme jeeppeihin...

Lue lisää

Kumppaniverkoston tapaamista Phnom Phenissä

Phnom Phen Päivä valkeni Phnom Penhissä kauniina. Aloitimme aamun tutustumalla kuninkaan palatsiin. Upeat istutukset, mielettömän kauniit rakennukset, loistava opas tekivät aamustamme harmonisen ja kauniin. Samaan aikaan kaikki ympärillä oleva kauneus...

Lue lisää

Kuulumisia Kambodzhan matkalta

Phnom Phen – Good Morning, Helsinki.   Kirjoitan tätä täältä Phnom Phenistä, kuumalta ja kostealta Hotel Goldianan parvekkeelta.   Olemme yhdessä yhdeksän muun suomalaisen kanssa omakustanteisella kenttämatkalla Kambodzhassa, tutustumassa Naisten Pankkien...

Lue lisää