Uusi strategia vapaaehtoisen silmin

Naisten Pankki julkaisi seuraavaksi viideksi vuodeksi ulottuvan strategiansa helmikuussa. Yksi strategiatavoitteista on vahvistaa vapaaehtoisverkostoa, jossa pyritään aktiivisten vapaaehtoisten määrän lisäämiseen sekä verkoston monimuotoisuuden vahvistamiseen. Uutta strategiaa ovat päässeet makustelemaan myös vapaaehtoiset, joiden rooli strategiassa on entistä vahvempi.

Lahjoita naiselle Ammatti

euroa

Terttu Taurula-Snell ja Carita Sammalniemi toimivat Naisten Pankin vapaaehtoisina. Terttu toimii Helsingin paikallisryhmän puheenjohtajana ja Carita Rovaniemen lukupiirin vetäjänä. Molempia naisia yhdistää halu parantaa Naisten pankin toimintamaiden naisten elämää ja omaehtoista toimeentuloa. Uudessa strategiassa he näkevät vapaaehtoisten roolin entistä merkityksellisempänä.

Kuinka kauan olette olleet Naisten Pankin toiminnassa mukana?

Terttu: – Olen ollut jo useamman vuoden toiminnassa mukana. Toimin kolmatta vuotta Helsingin paikallisryhmän vetäjänä. Vapaaehtoistyö antaa minulle hyvin paljon. Osa meistä mukana olevista on sellaisia, että olemme jääneet hiljattain eläkkeelle työelämän vaativista tehtävistä ja pohdimme, että mitäs seuraavaksi – emme ole oikein tienneet, että mitä sillä kaikella vapaa-ajalla tehdään!

Tämän toiminnan ehdoton suola on, että verkostoidumme ja tutustumme muiden vapaaehtoisten kanssa – tapaamme toisiamme ja toimimme yhdessä hyvän eteen. Monista meistä on tullut hyviä ystäviä.

Carita: – Lapin yliopistossa opiskellessani kävin Naisten Pankin toimintaa esittelevässä tapahtumassa. En silloin vielä ehtinyt mukaan, mutta kun myöhemmin liityin mukaan toimintaan – ensin lukupiiriin ja myöhemmin olin mukana kuukausitapaamisissa – olin hämmästynyt saamastani ihanan lämpimästä vastaanotosta. Minulle tuli valtavan tervetullut olo ja arvostin sitä, että sain osallistua juuri sen verran, kun pystyin ja halusin. Se fiilis tarttui siinä määrin, että kun muutin vuonna 2018 takaisin Rovaniemelle, otin yhteyttä paikallisiin Naisten Pankin paikallisryhmän vetäjiin ja ideoimme yhdessä lukupiirin. Kohta alkaa kolmas vuoteni lukupiirin vetäjänä.

Lukupiirin vetäjänä naisten luku- ja kirjoitustaito ovat erityisen lähellä sydäntäni. Niitä taitoja ei voi kukaan viedä pois ja ne ovat pääomaa, joka kulkee aina matkassa.

Naisten Pankki esitteli uuden strategiansa, jossa myös vapaaehtoisilla toimijoilla on tärkeä rooli. Mitä mieltä olette uudesta strategiasta ja miten se heijastuu teidän työhönne?

Terttu: – Yritysvarainhankinnalla on iso rooli uudessa strategiassa. Se vähän jännittää, varsinkin näin korona-aikana. Olemme paikallisryhmässä jo lähteneet hakemaan uusia vapaaehtoisia, joilla olisi kontakteja ja luontaista halukkuutta olla mukana tässä toiminnassa. Pyrimme omalta osaltamme tekemään parhaamme.

Vapaaehtoisverkoston vahvistamisen suhteen olemme niin ikään jatkaneet jo ennen koronaa alkanutta työtä. Olemme siirtyneet uudenlaisiin työskentelytapoihin – toimimme siten, että kun uusi vapaaehtoinen aloittaa meillä, hänellä on heti nimetty työryhmä, johon hänen on helppo mennä. Uskomme, että se myös sitouttaa vapaaehtoiset helpommin mukaan toimintaamme. Olemme saaneet tosi ilahduttavasti mukaan uusia kasvoja ja uutta osaamista. Harmi, että emme tänä keväänä ole päässeet tapaamaan heitä kasvotusten.

Teemme siis uusia avauksia ja pyrimme siihen, että toiminta ja tavoitteet ovat hyvät. Silti emme halua unohtaa sitä, että tämän pitää olla ennen kaikkea mielekästä ja kivaa tekemistä meidän vapaaehtoisillemme.

Carita: – Uuden strategian myötä vapaaehtoisten rooli on entistä tärkeämpi. Kävin tutustumassa toimintaamme Kambodzhassa ja tajusin siellä, että nämä paikallisille naisille todella tarpeelliset lahjoitukset tulevat pienistä puroista. Meillä Suomessa lahjoittaja on usein aivan tavallinen ihminen, joka lahjoittaa pieniä summia toiminnan tukemiseen. Se on merkityksellistä.

Rovaniemellä lahjoitamme lukupiirin yhteydessä vapaaehtoisen summan ja olemme sitä kautta keränneet useamman sata euroa. Rovaniemellä jatkamme hyvällä linjalla ja edistämme omaa tunnettuuttamme ja tietoa siitä, että olemme täällä. Uusi strategia tuntuu hyvältä ja hyvät, vahvat arvot on helppo allekirjoittaa. Naisten Pankin kaikesta tekemisestä heijastuu neuvokkuus – se tapa inspiroi minua kovasti.

Miten korona-aika on vaikuttanut toimintaanne?

Terttu: – Harmiksemme olemme joutuneet perumaan monia jo pitkälle suunniteltuja tapahtumia. Toisaalta tilanne on myös innovoinut uutta. Olemme esimerkiksi myyneet useita kymmeniä paketteja Naisten Pankin kahvia ja teetä markkinoimalla somessa ja luvanneet kotiinkuljetukset vähintään viiden paketin ostajille. Kuljetuksista ovat huolehtineet meidän ihanat vapaaehtoisemme. Olemme myös entistä aktiivisemmin ja näkyvämmin somessa ja pyrimme tekemään sen, mitä tehtävissä on.

Carita: – Meillä on ilahduttavan aktiivinen lukupiiri ja olemme kaikki aika eri-ikäisiä, joka on valtava rikkaus toiminnallemme. Olemme pitäneet kevään ajan lukupiiriä etänä. Onneksi kaikki ovat lähteneet rohkeasti näihin Google Hangoutsin kautta järjestettyihin tapaamisiin innolla mukaan. Olemme varovaisesti jo sopineet ensimmäisen tapaamisen kasvokkain, syyskuun lopussa. Toivottavasti tapaamme silloin.

Naisten Pankin kahvin ja teen esittely Food Market Herkussa. Tertun (vas.) kanssa tuotteita esittelemässä Maija Rautio.

Pääkuva: Carita Naisten Pankin tilaisuudessa Oulussa.

Teksti: Petra Nikkinen

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Tuemme entistä enemmän yrittäjyyttä

Naisten Pankki sai uuden strategian helmikuussa. Millaisia tavoitteita ja uutta toimintaa strategia tuo Naisten Pankkiin”? Mikä rooli Naisten Pankilla on yhtenä Kirkon Ulkomaanavun brändinä? Entä miten KUA ottaa isot megatrendit...

Lue lisää