Päivi Aikasalo: ”Afrikka herätti ymmärtämään, kuinka vähällä voimme ihmisiä tukea.”

Naisten Pankin joulukuun #KerranKuussa kasvo on Utsjoen seurakunnan kirkkoherra Päivi Aikasalo. Päivi tukee Naisten Pankkia kuukausilahjoittajana, minkä lisäksi hän on aktiivisena vapaaehtoisenamme päässyt näkemään työtämme paikan päällä Liberiassa ja Ugandassa. Hän haastaakin mukaan toiminnan tukijoiksi kaikki Suomen seurakuntien kirkkoherrat.

Ryhdy kuukausilahjoittajaksi! >>  >>

Alun perin Hämeenlinnassa asunut ja työskennellyt pappi Päivi Aikasalo muutti vajaa kolme vuotta sitten Lappiin Utsjoelle paikallisen seurakunnan kirkkoherraksi. Työt Euroopan unionin pohjoisimmassa kylässä poikkeavat elämästä Kanta-Hämeessä.

– Asun Utsjoen pappilassa ja työni ei ole ihan tavallista kirkkoherran työtä. Seurakuntamme on pieni ja olen ainoa pappi. Myös etäisyydet voivat olla hyvinkin pitkiä.

Eroavaisuuksista huolimatta Päivi toteaa viihtyvänsä hyvin. Kaamosaika on alkanut ja kirkossa valmistaudutaan lähestyvään jouluun.

– Joulun aikaan tehdään lahjoituksia hyväntekeväisyyteen. Usein läheisillä on jo kaikkea mitä he tarvitsevat ja uskon, että monet eivät halua olla enää lisäämässä tavaramäärää.

Päivi on Naisten Pankin aktiivi ja ollut mukana perustamassa Hämeenlinnan paikallisryhmää vuonna 2011. Vapaaehtoistyö on johdattanut hänet myös kahdesti Afrikkaan.

– Olen päässyt käymään kahdella hankematkalla Liberiassa ja Ugandassa. Matkat jättivät jäljen siitä, kuinka paljon tekemätöntä työtä maailmassa vielä on. Toisaalta samalla myös sen ajatuksen, että miten vähällä me voimme ihmisiä tukea.

Päivi tukee hyväntekeväisyyttä Naisten Pankin kuukausilahjoittajana. Säännöllinen tuki helpottaa paitsi kehitysmaiden naisten, myös Naisten Pankin toimintaa, tuumaa Päivi. Hän haastaa mukaan toiminnan tukijoiksi kaikki Suomen seurakuntien kirkkoherrat.

– Kuukausilahjoitus on minulle helppo tapa tukea. Uskon myös, että kuukausilahjoittajien tuki on elinehto pitkäjänteiselle kehitysyhteistyölle, jolla saadaan aikaan aitoa muutosta. Myös kaukana asuvat ihmiset ovat lähimmäisiä ja lähimmäisiä voi rakastaa monin tavoin. Kuukausilahjoitus ei vaadi minun aikaani.

Päivi nojaa koulutuksen merkitykseen niin meillä Suomessa kuin kehitysmaissa.

– Uskon, että maailma muuttuu naisia tukemalla. Uskon myös koulutukseen. Se muuttaa maailmaa ja ihmistä sekä on erityisen tärkeää kehitysmaiden naisille. Koulutuksen ja oppimisen kautta ihminen voimaantuu ja näkee omat mahdollisuutensa.

Ryhdy kuukausilahjoittajaksi! >>  >>

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Juristi Elina Koivumäki: ”Naisissa on valtava sisu ja voima”

Ryhdy kuukausilahjoittajaksi! >>  >> Juristi ja yrittäjä Elina Koivumäki on juridiikan ammattilainen, pitkän asianajouran tehnyt ”laulava lakinainen”. Jätettyään osakkuuden suuressa suomalaisessa asianajotoimistossa, hän perusti kolme vuotta sitten oman yrityksen. Yrittäjyyden...

Lue lisää

Ville Blåfield: ”Pienellä tuella mahdollistetaan elämänkokoisten unelmien toteutuminen”

Helsinkiläinen pitkän linjan journalisti, kirjoittaja ja nykyään viestintäneuvonantajana Milttonilla työskentelevä Ville Blåfield kiinnostui Naisten Pankin toiminnasta äitinsä kautta. – Kun äitini (Paula Pauniaho, yksi Naisten Pankin osakkaista ja vapaaehtoisista) ryhtyi...

Lue lisää

Johanna Hugg: ”Pienellä säännöllisellä kuukausilahjoituksella voi muuttaa useamman ihmisen elämän”

Oululainen diplomi-insinööri Johanna Hugg toimii projektipäällikkönä kansainvälisessä teknologia-alan yrityksessä. Työn vastapainona Johanna harrastaa liikuntaa ja viihtyy erityisesti luonnossa. Vapaa-aikaan mahtuu myös toiminta Naisten Pankin Oulun paikallisryhmässä. – Olin lukenut Naisten...

Lue lisää

Minna Perttilahti: ”Kun tuen naisia, tuen samalla lapsia”

Joensuulainen Minna Perttilahti on kahden pienen lapsen äiti ja siivousalan yrittäjä toisessa polvessa. Minnan ja sisko Meritan yritys työllistää 20 henkilöä. Naisyrittäjänä Minnalle ovat tärkeää naisten asiat ja mahdollisuus tukea...

Lue lisää

Anniina Nirhamo: ”Pienellä summalla on iso merkitys”

Vastavalmistunut nuori toimittaja Anniina Nirhamo on toiminut Naisten Pankin kuukausilahjoittajana alkuvuodesta 2018. Jo opiskeluaikana idea osallistumisesta hyväntekeväisyyteen kyti takaraivossa. Ajatus konkretisoitui, kun hän haastatteli graduaan varten Karita Sainiota, joka kertoi...

Lue lisää

Raili Hulkkonen: ”Tuen avulla haluan kannustaa naisia toimimaan”

Suomessa tunnettu ja tunnustettu meikkitaiteilija Raili Hulkkonen työskentelee omalla meikkistudio Puuterihuoneellaan Helsingin Laivurinkadulla, mutta matkustaa myös jatkuvasti ympäri maata asiakkaita tapaamassa. – Olen työelämässä tiukasti kiinni. Olisi mukavaa, että viikonloput...

Lue lisää