Kuvablogi Kongon demokraattisesta tasavallasta

Vuoden 2015 alussa sekatavarabisneksen Naisten Pankin lainan avulla aloittanut kongolainen Tumaini Mongali Masisista pyysi lähettämään terveisensä kaikille Naisten Pankin tukijoille: ”Suuri kiitos, että jatkatte työtä meidän rohkaisemiseksemme. Saamani laina on auttanut minua paljon, ja aion varmasti myös maksaa sen takaisin.”

 

AR9A5466

 Oma yritys tuottaa elannon lapsille

Bauma Bushala Rehema myy öljyä, sokeria ja saippuaa markkinoilla Masisin kylässä Itä-Kongossa.

”Myyn myös riisiä, mutta varastoni on tänään jo ostettu tyhjäksi. Lähden kohta hakemaan lisää”, hän huikkaa iloisesti maahan asettelemiensa myyntiartikkeleiden takaa. Kauppa on käynyt tiistaimarkkinoilla tavallista paremmin.

Rehema on tehnyt kauppaa näillä tavaroilla nyt yli kahdeksan kuukauden ajan. Hän on saanut sitä varten lainan Naisten Pankilta.

”Laina on parantanut tilannettani valtavasti. Nyt voin pitää pientä varastoa ja suunnitella paremmin, milloin niitä on täydennettävä ja missä järjestyksessä hoidan asiani. Yritin aiemminkin tienata markkinoilla, mutta silloin minulla oli hyvin vähän myytävää eivätkä tulot riittäneet mihinkään.”

Nyt Rehema pystyy kaupankäynnistä saamansa rahan turvin huolehtimaan kahdesta lapsesta; omastaan sekä kasvattilapsesta. Rahaa jää säästöön myös lasten koulumaksuja varten.

”Haaveilen isommasta kaupasta, jonne ihmiset voisivat tulla sisään. Sekä oikeasta varastosta”, hän sanoo silmät tuikkien.
Erittäin köyhällä Masisin alueella kaikkiaan 46 naista sai loppuvuodesta Naisten Pankin lainan yrityksen perustamista varten.

 

AR9A5487
Seitsemän lapsen äidin ei enää tarvitse kantaa kaaleja

Kubuya Kahoo istuu ompelukoneen takana pieni lapsi sylissään. Hän vuokraa yhdessä toisen ompelijan kanssa muutaman neliön kokoista taloa köyhän Masisin kylän keskustassa Itä-Kongossa. Tässä toimii heidän yhteinen ompelimonsa.

”Opin ompelemaan [Kirkon Ulkomaanavun ylläpitämässä, Naisten Pankin rahoittamassa] ETN-koulutuskeskuksessa. Olen siitä niin onnellinen.”

”Ennen myin kaaleja markkinoille, muuta siitä sain tuloja paljon vähemmän. Se ei riittänyt perheen elättämiseen. Lisäksi tämä työ on paljon helpompaa; saan vain olla täällä ja istua eikä tarvitse esimerkiksi kantaa kaaleja 15 kilometrin päästä.”, hän sanoo.

ETN-keskuksessa Kahoo oppi ompelemisen lisäksi kaupantekoa. Senkin ansiosta hän pystyy nyt tienaamaan enemmän. Lisätuloille on kova tarve, sillä Kubuyalla on 7 lasta; kolme tyttöä ja neljä poikaa.

”Nyt pystyn panemaan rahaa säästöön heidän koulumaksujaan varten.”

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kokemuksia Kongosta ja keskustelua kehitysyhteistyöstä 

Tammikuun suosittu Kongo-ilta saa jatkoa. Maanantaina 15. toukokuuta  vieraaksemme tulee Marjo Mäenpää. Hän on yksi harvoista suomalaisista, joka on asunut levottomassa Itä-Kongossa. Siellä hän oli mukana muun muassa toteuttamassa Naisten...

Lue lisää

Naisten Pankki Helsingin vieraana Sami Sillanpää

”Se oli kelluva slummi. Pelkkä tavaraproomu, jonka matkustajat leiriytyivät kuljetuskonttien välissä pressujen alla. Proomun alla luikerteli joki, joka oli öisin musta. Kaikki oli, sillä valoja ei ollut. Kyydissä oli satoja...

Lue lisää

Naisten Pankki työskentelee 7 maassa vuonna 2016

Vuonna 2016 Naisten Pankilla on hankkeita 7 maassa, kolmella eri mantereella. Hankkeissa on tänä vuonna mukana yli 6250 ihmistä, joista valtaosa on naisia. Afrikassa naisten yrittäjyyttä ja toimeentuloa tuetaan Liberiassa, Sierra...

Lue lisää

”Koska olen tyttö” – Tarinat Kongosta pysäyttivät

Vietimme lauantaina 10.11. Naisten Pankki Next Generationin nuorten aikuisten järjestämää tyttöjen iltaa Eurooppasalissa Helsingissä. Meillä oli kunnia saada paikalle toimittajakonkari Katja Hedberg yhdessä valokuvaaja Jukka Gröndahlin kanssa. Katja saapui Kuopiosta...

Lue lisää

Kehy-leikkaukset: Ulkomaanapu lopettaa työnsä viidessä maassa

Ulkomaanavun työ loppuu kokonaan Libanonissa, Mosambikissa, Guatemalassa ja Hondurasissa sekä Kongon demokraattisessa tasavallassa viimeistään maaliskuun lopussa 2016. Itä-Afrikassa leikataan ulkoministeriön rahoitusta Kenian ja Eritrean maaohjelmista. Strategiansa mukaan Ulkomaanapu keskittyy entistä...

Lue lisää

Naisten Pankin hanketyö vuonna 2015

Vuonna 2015 Naisten Pankilla on yhdeksän hanketta kolmella mantereella: Guatemalassa, Liberiassa (2 hanketta), Sierra Leonessa, Kongon demokraattisessa tasavallassa, Ugandassa, Nepalissa, Kambodžassa ja Myanmarissa. Näiden kahdeksassa maassa toteutettavien hankkeiden sitoumukset ovat...

Lue lisää

Meistä tulee bisnesnaisia, kuvakertomus Kongosta

Itäisessä Kongossa Goman kaupungissa on alkanut Kirkon Ulkomaanavan tukema ja Naisten Pankin rahoittama koulutus, joka tähtää menestyvien yritysten perustamiseen. Koulutukseen valitut tytöt ja naiset voivat onnistuessaan muuttaa paitsi perinteisiä toimeentulotapoja, myös koko alueen kehityssuuntaa.

Lue lisää

Meistä tulee bisnesnaisia

Erittäin köyhistä kodeista lähteneet Kongon tytöt ja naiset saavat arkeensa ja koko elämäänsä uuden tarkoituksen Naisten Pankin rahoittamassa yrityskoulutuksessa.

Lue lisää

Kongon demokraattinen tasavalta

Kongon itäosissa on käynnissä Naisten Pankin rahoittama hanke, joka auttaa sodan ja konfliktin keskellä kasvaneiden nuorten matkaa kohti itsenäistä ja ...

Lue lisää