Kuvablogi Kongon demokraattisesta tasavallasta

Vuoden 2015 alussa sekatavarabisneksen Naisten Pankin lainan avulla aloittanut kongolainen Tumaini Mongali Masisista pyysi lähettämään terveisensä kaikille Naisten Pankin tukijoille: ”Suuri kiitos, että jatkatte työtä meidän rohkaisemiseksemme. Saamani laina on auttanut minua paljon, ja aion varmasti myös maksaa sen takaisin.”
Oma yritys tuottaa elannon lapsille
Bauma Bushala Rehema myy öljyä, sokeria ja saippuaa markkinoilla Masisin kylässä Itä-Kongossa.
”Myyn myös riisiä, mutta varastoni on tänään jo ostettu tyhjäksi. Lähden kohta hakemaan lisää”, hän huikkaa iloisesti maahan asettelemiensa myyntiartikkeleiden takaa. Kauppa on käynyt tiistaimarkkinoilla tavallista paremmin.
Rehema on tehnyt kauppaa näillä tavaroilla nyt yli kahdeksan kuukauden ajan. Hän on saanut sitä varten lainan Naisten Pankilta.
”Laina on parantanut tilannettani valtavasti. Nyt voin pitää pientä varastoa ja suunnitella paremmin, milloin niitä on täydennettävä ja missä järjestyksessä hoidan asiani. Yritin aiemminkin tienata markkinoilla, mutta silloin minulla oli hyvin vähän myytävää eivätkä tulot riittäneet mihinkään.”
Nyt Rehema pystyy kaupankäynnistä saamansa rahan turvin huolehtimaan kahdesta lapsesta; omastaan sekä kasvattilapsesta. Rahaa jää säästöön myös lasten koulumaksuja varten.
”Haaveilen isommasta kaupasta, jonne ihmiset voisivat tulla sisään. Sekä oikeasta varastosta”, hän sanoo silmät tuikkien.
Erittäin köyhällä Masisin alueella kaikkiaan 46 naista sai loppuvuodesta Naisten Pankin lainan yrityksen perustamista varten.
Seitsemän lapsen äidin ei enää tarvitse kantaa kaaleja
Kubuya Kahoo istuu ompelukoneen takana pieni lapsi sylissään. Hän vuokraa yhdessä toisen ompelijan kanssa muutaman neliön kokoista taloa köyhän Masisin kylän keskustassa Itä-Kongossa. Tässä toimii heidän yhteinen ompelimonsa.
”Opin ompelemaan [Kirkon Ulkomaanavun ylläpitämässä, Naisten Pankin rahoittamassa] ETN-koulutuskeskuksessa. Olen siitä niin onnellinen.”
”Ennen myin kaaleja markkinoille, muuta siitä sain tuloja paljon vähemmän. Se ei riittänyt perheen elättämiseen. Lisäksi tämä työ on paljon helpompaa; saan vain olla täällä ja istua eikä tarvitse esimerkiksi kantaa kaaleja 15 kilometrin päästä.”, hän sanoo.
ETN-keskuksessa Kahoo oppi ompelemisen lisäksi kaupantekoa. Senkin ansiosta hän pystyy nyt tienaamaan enemmän. Lisätuloille on kova tarve, sillä Kubuyalla on 7 lasta; kolme tyttöä ja neljä poikaa.
”Nyt pystyn panemaan rahaa säästöön heidän koulumaksujaan varten.”