Olkaa unelmien välittäjiä

Toteuta naisen unelma

euroa

Liberian pääkaupunki Monrovia tammikuussa 2007.

Istumme suuren pöydän ympärillä, me suomalaiset naisjohtajat sekä Afrikan ensimmäisen naispresidentin, Ellen Johnson Sirleafin juuri valittu esikunta, kaikki naisia. Sirleaf on Elisabeth Rehnin ystävä ja ottaa meidät vastaan lämpimästi, mutta määrätietoisesti.

Ulkona on kuuma, mutta tässä huoneessa toimii ilmastointi. Paikallinen kuvausryhmä seuraa tilannetta, ja tunnelma on tiivis. Meitä kaikkia jännittää. Sirleaf laukaisee tilanteen luonnollisesti. Hän muistuttaa monikerroksisissa vaatteissaan välillä isoäitiä, joka on kuitenkin käynyt Harvardin ja tuntee Eurooppaa.

Sirleaf kertoo, kuinka hän laittoi kaikki virkakuntansa työntekijät hakemaan uudelleen paikkaansa tultuaan nimetyksi Liberian presidentiksi vuonna 2006. Hän haluaa vahvistaa hyviä käytäntöjä ja naisten osallisuutta päätöksenteossa sekä kitkeä korruptiota.

Keskustelumme soljuu luonnollisesti. Sirleaf kehottaa meitä naisia viemään eteenpäin toivon sanomaa. Hän pyytää meitä viestimään naisten ja tyttöjen osallisuuden vahvistamisesta, ja kertomaan sen tärkeydestä kaikille, jotta sisaret ympäri maailmaa saavat tukea ja voimaantuvat. ”I would like you to tell the story of hope”, hän sanoo.

Siitä tulee matkamme käänne. Meille on nyt annettu sanoma ja tehtävä, jonka otamme nöyrinä ja kiitollisina vastaan. Emme vielä tiedä mitä kaikkea se tarkoittaa, ja mihin se vapaaehtoisiamme vie.

Tapaamisen jälkeen otamme vielä ikään kuin todistukseksi muutaman ryhmäkuvan. Eletään aikaa, jolloin some ja selfiet ovat vielä tuntemattomia niin Afrikassa kuin Suomessakin. Olemme tiellä, jonka määränpäätä meistä kukaan ei vielä osaa aavistaa.

Saavumme Monroviasta Brysselin kentälle väsyneinä, mutta täynnä halua tehdä sanomasta totta. Ideoimme yhteisöä, joka voisi lainata pankkimaailman termistöä ja joka loisi naisten ja tyttöjen voimaannuttamiseen ainutlaatuisen mallin. Halusimme alusta asti tehdä asiat toisin. Olimme kenttämatkallamme nähneet myös osin epäonnistuneita kouluhankkeita.

Keräsimme ajatuksiamme ja ideoitamme yhteen. Kaikkien sydämissä kaikui vielä Sirleafin ääni ja tuntui se lempeys, jolla hän ohjasi meitä matkalaisia viisaasti ja määrätietoisesti kohti tuntematonta, kohti toivon tietä.

Tuolla matkalla alkunsa saanut Naisten Pankki on ollut yksi elämäni suurimmista unelmista, yhdessä naisten kanssa synnytetty toimintamuoto, joka muuttaa heikoimmassa asemassa olevien naisten elämää pysyvästi kehitysmaissa.

Kymmenessä vuodessa toiminta kehitysmaissa on laajentunut. Kotimaassa Naisten Pankki on pystynyt yhdistämään esimerkillisellä tavalla vapaaehtoisten voimat ja energian osaksi globaalia visiota. Vapaaehtoisten yhteisöt ovat kasvaneet. Nyt meillä on ympäri Suomen yli 3000 aktiivia, toimintaa 40 paikkakunnalla, valtavasti osakkaita, iso määrä innostusta ja yhdessä tekemisen voimaa. Vapaaehtoisia, osakkaita, paikallisryhmiä ja tekijöitä yhdistävät arvot maailman muuttamisen palosta, naisten yhdessä aikaansaamasta voimasta ja naisten tukemisesta sekä kotimaassa että globaalisti. Toiminta kasvaa koko ajan.

On uskomattoman hienoa, että naisten ja tyttöjen yhteiset unelmat täällä ja siellä toteutuvat. Olen erityisen ylpeä siitä, että suomalaisten naisten mahdollisuudet voivat olla esimerkkinä maailman naisille. Yrittäjyys, osallisuus, tasa-arvo, toimeentulo ja koulutus kuuluvat myös tytöille ja naisille, myös kehitysmaissa.

Naisten Pankki on yhteisöllisyyttä ja yhdessä tekemistä. Jokainen voi laittaa oman osaamisen jakoon. Naisten Pankin työn avulla yhä useampi kehitysmaiden nainen saa mahdollisuuden nousta köyhyydestä. Yhä useampi perhe ja yhteisö voi paremmin.

Kehitysmaiden naiset nähdään tasa-arvoisina kumppaneina. Maailman siskoja kohtaan täytyy osoittaa solidaarisuutta. Köyhyyttä vastaan pitää taistella. Enemmän kuin hienoja puheita maailma tarvitsee tekoja paremman yhteiskunnan ja ihmisarvon puolesta. Maailma tarvitsee toivon sanomaa ja unelmien välittäjiä.

Marianne Heikkilä, Naisten Pankin perustajajäsen ja Marttaliiton pääsihteeri

Tekstin toimitus: Kaisa Viljanen

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Joensuun Naisten Pankin 10-vuotisjuhla

Ohjelma tarkentuu myöhemmin.

Lue lisää

Tiellä tasa-arvoon

Jokaisella maalla, joissa Naisten Pankki toimii, on omanlaisensa profiili. Se vastaa aina paikallisten naisten tarpeisiin ja mahdollisuuksiin. Erilaiset toimintatavat tähtäävät kaikki naisten taloudellisen ja sosiaalisen aseman pysyvään paranemiseen. Naisten monipuolinen...

Lue lisää

Naisten Pankki toteutti unelmani

Kun Naisten Pankki toukokuussa 2007 perustettiin, Suomessa kohistiin Tiitisen listasta. Eduskuntavaaleissa perussuomalaiset saivat lisäpaikkoja. YK käynnisti yhden historiansa suurimmista ja kalleimmista rauhanturvaoperaatioista ja lähetti Sudanin Darfuriin suuren rauhanturvajoukon. Suomi jättäytyi...

Lue lisää

Hyvä kasvaa läpinäkyvyydestä

  Läpinäkyvyys on läsnä kaikessa Naisten Pankin tekemisessä. Naisten Pankin hankkeista vastaa Kirkon Ulkomaanapu, joka myös hallinnoi Naisten Pankin rahastoa.  ”Läpinäkyvyys on toimintamme edellytys lahjoittajille, vapaaehtoisille sekä niille kehitysmaiden naisille,...

Lue lisää

Naisten Pankki täytti 10 vuotta – kehitysmaan naisille kerättiin juhlassa 13 000 euroa

Juhlassa oli paikalla useita Naisten Pankin toukokuussa 2007 perustaneita suomalaisia vaikuttajanaisia. Kunniavieraana juhlaan osallistui ministeri ja ihmisoikeuksien puolustaja Elisabeth Rehn, joka oli avainasemassa Naisten Pankin synnyssä. Hän korosti puheenvuorossaan naisten...

Lue lisää

Vapaaehtoisrekry: graafikko, Naisten Pankki 10 vuotta

Miksi työmme on tärkeää? Naisten Pankki unelmoi siitä, että yhä useampi kehitysmaiden nainen saa mahdollisuuden nousta köyhyydestä. Tänä vuonna Naisten Pankin unelmaa on toteutettu jo 10 vuotta. On siis syytä...

Lue lisää

Naisten Pankin 10-vuotisjuhla

HUOM! PAIKKAMUUTOS Suuren suosion johdosta juhlamme siirretään suurempiin tiloihin. Uusi juhlapaikkamme on Nordean pääkonttori, Aleksis Kiven katu 7, ravintolapiha, Vallila Muuttunut aika: klo 18.15-21.00, ovet avautuvat klo 17.00 Illan ohjelma...

Lue lisää