Muutos alkaa mahdollisuudesta yrittää

Nainen hymyilee pensaiden keskellä.

Lahjoita

euroa


Myanmarilainen Daw Thein Kywe kertoo, miten Naisten Pankin tuki muutti hänen elämänsä.

Tuloksia: Myanmar

  • 1 173 jäsentä 83 säästö- ja lainaryhmässä.
  • 588 naista osallistui yrittäjyys- tai ammattitaitokoulutuksiin.
  • 116 uutta yritystä perustettiin.

Myanmarin länsirannikolla Rakhinen osavaltiossa asuva Daw Thein Kywe, 49, liittyi kylässään toimivaan Naisten Pankin säästö- ja lainaryhmään muutama vuosi sitten.

Pian maanviljelyn varassa eläneen Daw Thein elämässä alkoi tapahtua.

Ryhmän innostamana hän ryhtyi säästämään joka kuussa kaksi euroa (3 000 Myanmarin kyatia). Pikku hiljaa pääomapotti alkoi kasvaa. Kun hän oppi koulutuksissa yrittäjyystaitoja ja saippuan valmistusta, päätti hän muiden naisten kanssa perustaa säästöjen turvin saippuayrityksen.

Työ tuo muutakin kuin rahaa

Saippuanmyynti takasi hänelle säännölliset tulot ensimmäistä kertaa elämässä. Jotain muutakin tapahtui.

– Opin uskomaan itseeni ja kykyihini. Vaikutus ei koske vain minua, vaan naisten ryhmän muutkin jäsenet uskaltavat sanoa mielipiteensä ja perustaa yrityksiä, Daw Thein kertoo.

Nyt Daw Thein on ryhtynyt kouluttamaan muita naisten ryhmiä saippuan valmistuksessa ja myynnissä. Hän on myös käynyt pakolaisalueilla opettamassa naisille yrittäjyystaitoja.

Lisäksi Daw Thein osallistui kirjanpitokoulutukseen, jonka seurauksena hänestä tuli sekä naisten ryhmän että koko kylänsä kehityskomitean tilintarkastaja.

Viime vuonna tavoitimme 1 611 naista Myanmarissa

Myanmarin maaseutu on hyvin köyhää, ja yhteiskunnalliset olot ovat epävakaat. Viime vuonna sotilasvallankaappaus vaikeutti tilannetta entisestään.

Toimintamme jatkui silti Rakhinen ja Kayinin osavaltioissa. Olosuhteiden vuoksi koulutimme paikallisia vapaaehtoisia etäyhteyksien avulla pitämään naisille yrittäjyys-, markkinointi-, ja ammattitaitokoulutuksia.

Tukemamme naisten säästö- ja lainaryhmät sekä ryhmäyritykset olivat edelleen tärkeitä naisten toimeentulon takaamiseksi. Naiset ottivat myös entistä aktiivisempaa roolia paikallistason päätöksentekoelimissä, mikä kertoo heidän asemansa vahvistumisesta.

Aloituskuva: Myanmarilainen Daw Thein Kywe on oppinut työn kautta uskomaan omiin kykyihinsä. Arkhee, Matchless Production

Aiheeseen liittyvät artikkelit

10+1 lupaavaa ennusmerkkiä nuorille naisille

Viime vuosina nuorten naisten tulevaisuus on ollut entistä vahvemmin heidän omissa käsissään. Pandemia on kuitenkin jarruttanut joitakin hyviä kehityskulkuja. Tyttöjen koulunkäynti on saattanut keskeytyä ja koulusulkujen aikana ovat lisääntyneet sekä lapsiavioliitot...

Lue lisää

Naisten Pankin lahjoittajailta – Toivoa naisten työstä

Aika: tiistai 24.5. klo 17.00–20.30. Paikka: Nordean Vanha pankkisali, Aleksanterinkatu 36 B, Helsinki Ohjelma Puheenjohtaja Anni Vepsäläinen kertoo tuoreimmat kuulumiset Naisten Pankista. Ekumeniikan professori Risto Saarinen pohtii toivon merkitystä. Kirkon...

Lue lisää

Matkusta illaksi Ugandaan!

Naisten Pankin viestinnän yhteyspäällikkö Eija Wallenius vieraili Ugandassa loppuvuodesta. Tule katsomaan kuvia matkalta ja kuulemaan naisten kuulumisia. ”Matkalla tapasin valtavan määrän naisia, joiden elämän oma työ oli mullistanut. Kukin halusi...

Lue lisää

Naisten Pankin tarina: ”Olkaa unelmien välittäjiä”

Liberian pääkaupunki Monrovia tammikuussa 2007. Istumme suuren pöydän ympärillä, me suomalaiset naiset sekä Afrikan ensimmäisen naispresidentin, Ellen Johnson Sirleafin juuri valittu esikunta, kaikki naisia. Sirleaf on Elisabeth Rehnin ystävä ja...

Lue lisää