Marja Hintikka kertoo, miksi naiset tarvitsevat toistensa tukea

nainen katsoo suoraan kameraan itsevarmana

Lahjoita

euroa


Olen urallani naisten kasvattama ja siitä ikuisesti kiitollinen, sanoo Naisten Pankkia tukeva juontaja Marja Hintikka.

Marja Hintikka halusi jo lapsena omaa rahaa. Kun koulussa kysyttiin haaveammattia, hän kertoi haluavansa asianajajaksi.

– Halusin jo varhain olla itsellinen, älyn voimalla eteenpäin pinkova nainen. Järkytyin, kun kaveri sanoi haluavansa rikkaisiin naimisiin ja ihmettelin, miksei hän itse voisi ansaita. Voimaa ja mahdollisuuksia ei kannata ulkoistaa, vaan löytää ne itsestä, Hintikka toteaa.

Lentäjä-isällä oli tapana sanoa, että jos Marja haluaisi lentokapteeniksi, hänestäkin voisi tulla lentokapteeni, vaikka silloin naispuolisia lentäjiä oli Suomessa tuskin kourallinen.

– Minut nähtiin monipuolisemmin kuin vain perinteisen naisen roolin kautta ja annettiin ymmärtää, että voisin tähdätä mahdollisimman korkealle, jopa konkreettisesti yläilmoihin. Se kantaa yhä.

Siksi Hintikka haluaa tukea kehittyvien maiden naisia, jotka eivät ole saaneet yhtä paljon tukea ja mahdollisuuksia itsensä kehittämiseen, kouluttautumiseen ja työn tekemiseen.

Nepalilainen Sharmila Lama on perustanut Naisten Pankin tuella menestyvän käsityöyrityksen, joka työllistää myös muita naisia. Kuva: Monica Deupala

– Naisten Pankin tuella nainen pääsee kiinni työhön ja saa omaa rahaa. Myös dynamiikka perheessä muuttuu, kun mies alkaa ottaa enemmän vastuuta kotitöistä. Sukupuoliroolien muutos vaikuttaa myös seuraavaan sukupolveen.

Hintikka kokee, että jokaisen, jolla on vaikutusvaltaa, on syytä miettiä, mihin sitä käyttää. Hän haluaa käyttää sitä naisten elämänlaadun parantamiseen globaalisti.

– Naisten Pankin työ osoittaa, että kun naiset saavat mahdollisuuden, he lähtevät lentoon. Se on mieletöntä. Jos tuemme naisia, muutamme maailmaa.

Naisen työ tuo turvaa, toivoa ja päätösvaltaa

Naisten Pankki tarjoaa kehittyvien maiden naisille ammatillista koulutusta ja tukea yrittäjyyteen, jotta he voivat luoda itselleen ja perheelleen paremman elämän.

– Tiedämme, että kun äidillä on oma työ ja tulot, etenkin tytöt pääsevät todennäköisemmin kouluun ja saavat paremmat edellytykset tulevaisuudelleen, kertoo Naisten Pankin ohjaustiimin puheenjohtaja Saara Lehmuskoski.

Naisten Pankki tukee naisia sekä kaupunkien köyhillä slummialueilla että maaseutujen kylissä ja pakolaisasutusalueilla, joilla mahdollisuuksia olisi muuten vähän.

Naisten yritystoiminta voi kuitenkin sysätä alkuun laajan muutoksen ketjun.

Nainen nojaa seinään kädellään ja katsoo itsevarmana kameraan.

Sairaanhoitaja Anita Owaruhanga on perustanut Naisten Pankin tuella klinikan Lounais-Ugandan maaseudulle. Hän säästää rakentaakseen suuremman terveyskeskuksen. Kuva: Antti Yrjönen.

Kaksi naista hymyilee pressukasan takaa.

Naisten Pankin hankkeessa Keniassa luodaan naisille työmahdollisuuksia kiertotalouden parissa. Margaret Chao ja Jane Mlango peittelevät orgaanista jätettä, jotta se maatuu nopeammin kuivan kauden aikaan.

– Naiset ovat yleensä erittäin hyvin kartalla siitä, mitä palveluja ja tuotteita alueella tarvitaan. Siksi heidän rakentamansa pienet bisnekset, kaupat, kampaamot ja ompelimot yleensä toimivat, kertoo Kirkon Ulkomaanavun toimeentulotyön vanhempi asiantuntija Ulla Sarasalmi.

Naisten tulotason kasvu vahvistaa heidän asemaansa yhteisöissä, jolloin heidän äänensä kuuluu paremmin myös päätöksenteossa.

Suomen suurin kansainvälisen avun järjestö Kirkon Ulkomaanapu toteuttaa Naisten Pankin hankkeet maailmalla. Työ on ihmisoikeusperustaista ja uskonnollisesti sekä poliittisesti sitoutumatonta.

Kannustus antoi voimaa

Olennainen osa Naisten Pankin toimintaa on tuoda naiset yhteen ja tukea heitä verkostoitumisessa. Muiden naisten ja naisverkostojen tuki on ollut korvaamatonta myös Marja Hintikalle.

Kun hän aloitti uransa YleX:n aamuohjelmassa, naistuottajan tsemppi sai nuoren toimittajanalun uskomaan itseensä.

– Hän sanoi, että nyt sie meet tuonne studioon ja vedät jätkille jauhot suuhun. Et puhu siellä meikkipussistasi vaan työkalupakistasi. Kannustus antoi rohkeutta astua esiin omana itsenäni, Hintikka muistelee.

Kaksi miestä ja keskellä nainen nauravat leveästi

Marja Hintikka koki ensimmäiset ammatilliset näytön paikkansa YleX aamuohjelmassa yhdessä Mikko Peltolan ja Ile Uusivuoren kanssa. Kuva: Marja Hintikan Instagram-tili.

Vuosien saatossa Hintikasta tuli yksi Suomen näkyvimmistä tv-esiintyjistä.

– On olennaista, miten sinut nähdään. Minut on työelämässä onneksi aina roolitettu aktiiviseksi tekijäksi, ei objektiksi. Olen urallani naisten kasvattama ja siitä ikuisesti kiitollinen.

Nykyään Hintikka on lähes päivittäin yhteydessä kollegoihinsa. Ajatus siitä, että nainen olisi naiselle susi on hänelle vieras. Työkaverit ovat tukijoita, eivät kilpailijoita.

– Puhumme rahasta ja yrittämisen haasteista, aivan kuten Naisten Pankin naisverkostoissa. Yrittäjyyteen kuuluu paljon monenlaista rajanvetoa, hinnoittelua ja uuden oppimista, mutta kun jakaa asioita luotettujen naisten kanssa, oma voima ja rohkeus lisääntyy.

– Ajattelen, että yhden naisen menestys on kaikkien naisten menestys.

Vaikka yrittäjyyteen liittyy myös erehtymistä, se palkitsee. Hintikasta tuntuu hyvältä löytää itsestään uusia kykyjä. Omat taidot ja kontaktit tuovat turvaa ja itseluottamusta.

– Mitä useampia asioita osaan ja mitä enemmän verkostoja minulla on, sitä vahvempi olen. Mikään tilanne tai kriisi ei vie minulta yrittäjyystaitoja ja muuta osaamistani, ja se pätee naisiin kaikkialla maailmassa.

Tasa-arvo lisääntyy arkeen vaikuttamalla

Hintikka nostaa sosiaalisessa mediassa esiin perhearkeen liittyviä tasa-arvon ongelmia. Vaikka Suomea pidetään tasa-arvon mallimaana, eivät kotityöt ja palkkatulot täälläkään jakaudu tasaisesti.

– Olen huomannut, että lapsen syntyessä naisen ja miehen roolit humpsahtavat helposti takaisin 50-luvulle. Perheeseen ei saa syntyä kahta sosiaaliluokkaa, jossa toinen etenee uralla ja harrastaa viisi kertaa viikossa cross-fittiä ja toinen ei pääse puoleen vuoteen ulos, kun koliikkivauva huutaa.

Nainen katsoo rauhallisena lastaan, jolla on pää painuksissa.

Marja Hintikalle on tärkeää, että naisen ei tarvitse valita työn ja vanhemmuuden välillä, sillä molemmat ovat tärkeitä. Kuva: Marja Hintikan Instagram-tili.

– Näistä asioista on pakko rähistä, sillä maailma muuttuu vain niihin tarttumalla. Tasa-arvoteot tehdään arjessa.

Marja on usein kokenut, miten naisen ura ja vanhemmuus asetetaan yhä vastakkain. Siksi hän haluaa tehdä työtä sen eteen, että naiset voivat toteuttaa itseään myös lasten saamisen jälkeen.

– Helmi-mummoni oli maatalon emäntä ja viiden lapsen äiti. Hän oli mukana kunnallispolitiikassa, hoiti pitäjään mammografiatutkimukset ja teki muutakin naisasiatyötä. Hän oli aina töissä ja aina kotona. Kumpi hän siis oli, uraäiti vai kotiäiti? Työ ja äitiys eivät sulje toisiaan pois.

Naisia tarvitaan päätöksentekoon

Naisten Pankin tavoitteena on, että yhä useampi nainen pääsee mukaan päätöksentekoon esimerkiksi kyläkomiteoissa tai kuntien hallinnossa.

– Millään yhteiskunnalla ei ole varaa pitää puolta väestöstä peräkammarissa. Taloudellista ja yhteiskunnallista kehitystä tutkitusti nopeuttaa, kun naiset ovat mukana päätöksenteossa, Ulla Sarasalmi sanoo.

– Voimaantunut nainen antaa positiivisen esimerkin. Tytöt ja pojat oppivat, ettei äiti ole vain huoltojoukkojen vetäjä, vaan hänellä on sananvaltaa. Vaikutus heijastuu koko yhteiskuntaan.

Nainen työstää taikinaa pesuvadissa.

”Sanat eivät riitä kuvaamaan, miten ylpeä olen äidistäni. Hän tekee kovasti töitä, ja olen oppinut häneltä paljon yrittämisestä”, sanoo ugandalainen Hairat Nabatatanzi 19. Hänen äitinsä perusti Naisten Pankin tuella oman leipomon. Kuva: Antti Yrjönen

Osaaminen kasvattaa rohkeutta

Kehittyvissä maissa naisten elämää rajoittaa paitsi köyhyys, myös patriarkaaliset rakenteet ja väkivallan uhka. Esimerkiksi Nepalissa jokaisessa Naisten Pankin osuuskunnassa on toimikunta, joka tekee väkivallan vastaista valistustyötä ja ohjaa naisia avun piiriin.

Ulla Sarasalmen mieleen on jäänyt erityisesti nepalilainen Gita Shrestha Bhardeun kylästä. Hän oli arka nuori nainen pikkuruisen purjopellon laidalla, kunnes lähti mukaan Naisten Pankin toimintaan.

– Nyt hän on paikallisen osuuskassan puheenjohtaja ja pyörittää tasavertaisena miehensä kanssa menestyvää monialaista maatalousyritystä ja vastaa sen taloudesta. Juuri tämän takia Naisten Pankki olemassa – jotta nainen rohkaistuisi tavoittelemaan asioita, joita hän ei aiemmin pitänyt mahdollisena.

Myös Marja Hintikkaa Naisten Pankin työ puhuttelee siksi, että se tarjoaa kehittyvien maiden naisille valmiuksia, joilla he voivat itse parantaa omaa ja perheidensä elämää.

– Naisten Pankin työ korostaa naisen toimijuutta ja kykyjä. Kun naiselle annetaan mahdollisuuksia ja tarjotaan väylä rakentaa parempaa elämää, hän kykenee siihen. Nainen ei ole uhri, vaan voimakas, taitava ja osaava – ja hänellä on valtaa.

Kirjoittanut: Kaisa Viljanen 

Pääkuva: Ihmisoikeustyöstään tunnettu valokuvaaja Meeri Koutaniemi kuvasi Marja Hintikan Naisten Pankin kampanjaan naisten työn ja päätösvallan puolesta.

Artikkeli on alunperin julkaistu 1.3. 2023, editoitu lyhyemmäksi 1.3.2024

***

Tue naisia muutoksen tekijöinä

Tue naisia hankkimaan ammatti, jotta he voivat luoda itselleen ja perheelleen paremman tulevaisuuden. Kiitos!

Lahjoita

euroa

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kädentaitojen päivä

Oletko haaveillut omatekoisesta ryijystä tai kiinnostaako makramee-solmeilu? Oletko unohtanut miten tehdään villasukan kantapää tai haluaisitko neuloa lapasiisi intialaisen peukalokiilan? Tervetuloa kokeilemaan ja oppimaan käsityötekniikoita Wetterhoffille kansainvälisenä naisten päivänä 8.3.2024 klo...

Lue lisää

Käsityöpiiri Käteväiset 15.1.2024 Joensuussa

Käsityöpiiri Käteväiset kokoontuu kevätkaudella uudessa paikassa Taitokorttelin tiilitalon 2. kerroksessa, jonka alakerrassa on Taito Shop. Ulko-ovi ja rappuset ovat Koskikadun puolelta. Käteväisissä jatkamme edellisillä kerroilla aloitettuja käsitöitä ja ideoimme uusia....

Lue lisää

Sreypovin haaveena on tietotekniikan opettajan työ

23-vuotias Noeun Sreypov syntyi Svaychantunin kylässä Kambodžassa. Hänen vanhempansa menehtyivät, kun hän oli vasta viisivuotias. Siitä lähtien hänen 17 vuotta vanhempi veli on huolehtinut sisaruskatraan kuopuksesta. Sreypovilla ei ole vanhemmistaan...

Lue lisää

7 + 3 faktaa naisten työstä = 10 hyvää syytä tukea naisia

Naiset muodostavat puolet maailman väestöstä, mutta heillä ei ole samoja mahdollisuuksia työllistymiseen kuin miehillä. Köyhyys, eriarvoisuus ja perinteiset naisen ja miehen roolit hankaloittavat tyttöjen koulunkäyntiä sekä naisten pääsyä työelämään. Nämä...

Lue lisää

Tule mukaan naistenpäivän somehaasteeseen: Tee naisen työ!

🧡 Kutsumme kaikki mukaan naistenpäivän keräykseen naisten työn ja päätösvallan puolesta. Tee naisen työ ja lahjoita ammatti. 👉 Sinua tarvitaan, sillä oma työ on yhä monelle naiselle kaukainen haave, jonka...

Lue lisää

Marja Hintikka ja Meeri Koutaniemi yhdistivät voimansa naisten työn ja päätösvallan puolesta

Juontaja ja toimittaja Marja Hintikka sekä ihmisoikeustyöstään tunnettu valokuvaaja Meeri Koutaniemi ovat mukana Naisten Pankin kampanjassa naisten työn ja päätösvallan puolesta.   – Minulle tasa-arvo tarkoittaa vapautta tehdä mitä vain ilman,...

Lue lisää

”Valitsen Naisten Pankin, koska haluan tukea naisia muutoksen tekijöinä”

Naisten Pankkiin kuuluu iso joukko lahjoittajia, vapaaehtoisia ja yhteistyökumppaneita. Emerita päätoimittaja Reetta Meriläisen silmät syttyvät, kun kysymme, miksi hän valitsee juuri Naisten Pankin? – Uskon, että maailmaa pystytään muuttamaan, ja...

Lue lisää

Sharmilasta tuli yrittäjä: “Elämäni on muuttunut täysin”

Nepalilaista Sharmila Lamaa, 39, hymyilyttää. Hän asuu 18-vuotiaan tyttärensä kanssa Manikhelin kylässä Lalitpurin alueella lähellä Kathmandua. Sharmilalla on menestyvä käsityöyritys ja hän aikoo kouluttaa ja työllistää myös muita naisia. Kaikki...

Lue lisää

Tuemme tyttöjä ja naisia ilmastokriisissä

Kambodžassa koulutamme naisia ilmastoystävällisten kasvien viljelyyn ja vettä säästävien kastelumenetelmien käyttöön. Keniassa naiset oppivat tekemään rahaa kierrätysmateriaaleilla sekä ratkomaan slummialueiden ympäristökysymyksiä. Nepalissa testataan mustasotilaskärpästen toukkien tuotantoa eläinrehuksi. Lista on loputon,...

Lue lisää

Naisten työtä vuodesta 2007

2007 NAISTEN PANKKI perustetaan 24.5. Ensimmäinen kyläpankkihanke käynnistyy Kambodžassa. Samana vuonna naisyrittäjiä tukeva hanke aloitetaan Etiopiassa ja hiv-positiivisille naisille suunnattu hanke Ugandassa. 2009 SYKSYLLÄ JUHLITAAN, sillä Naisten Pankin tukijat ovat...

Lue lisää

Muutos alkaa mahdollisuudesta yrittää

Myanmarin länsirannikolla Rakhinen osavaltiossa asuva Daw Thein Kywe, 49, liittyi kylässään toimivaan Naisten Pankin säästö- ja lainaryhmään muutama vuosi sitten. Pian maanviljelyn varassa eläneen Daw Thein elämässä alkoi tapahtua. Ryhmän...

Lue lisää

10+1 lupaavaa ennusmerkkiä nuorille naisille

Ole tyttöjen tukena. Lahjoita Stipendi tytölle >> Viime vuosina nuorten naisten tulevaisuus on ollut entistä vahvemmin heidän omissa käsissään. Pandemia on kuitenkin jarruttanut joitakin hyviä kehityskulkuja. Tyttöjen koulunkäynti on saattanut keskeytyä...

Lue lisää

Matkusta illaksi Ugandaan!

Naisten Pankin viestinnän yhteyspäällikkö Eija Wallenius vieraili Ugandassa loppuvuodesta. Tule katsomaan kuvia matkalta ja kuulemaan naisten kuulumisia. ”Matkalla tapasin valtavan määrän naisia, joiden elämän oma työ oli mullistanut. Kukin halusi...

Lue lisää